A B1 blog gasztro rovata



5 ehető ajándéktipp a mikuláscsomagba és az adventi kalendáriumba

2016. december 02. - kation

Mindjárt itt a Mikulás. De vajon minek örülnek jobban a gyerekek, esetleg a kollégáink: ha beugrunk egy szupermarketbe és megveszünk egy előre összeállított csomagot vagy ha mi magunk készítünk valamit? Persze a saját készítésnek is számos változata van: összevásárolhatunk édességeket, jobb esetben a zöldségesnél beszerzünk magvakat és aszalt gyümölcsöket, és legjobb esetben magunk alkotunk meglepetéseket.

Íme néhány tipp, a házi készítésű ajándékokhoz:

keksz.png1. Süssünk kekszet!

Több keksz receptet is kipróbáltam már, most két személyes kedvencemet osztom itt meg.

Az egyik egy áfonyás-mandulás vajas keksz. A receptje egyike azoknak, amit változtatás nélkül sütök meg én is. Formázni elsősorban kör alakot lehet belőle, de így is jól néz ki a vörösáfonya foltokkal.

A másik egy csokis keksz, amiből nagyon szépen formázható akár csillag, rénszarvas vagy fenyő is. A hozzávalók:

  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor (ízlés szerint növelhető a mennyiség, ha valaki édesebben szereti)
  • 12 dkg liszt
  • 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • kevés hideg víz (elhagyható)

A keksz hozzávalóit a vízen kívül egy tálban összemorzsoljuk, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy a morzsát össze tudjuk gyúrni gömbbé. Ekkor lisztezett táblán kinyújtjuk fél cm vastagra, és tetszőleges mintákat szaggatunk belőle. A kész formákat sütőpapírral bélelt tepsire egyengetjük, és 200 fokon néhány perc alatt megsütjük.

A tésztához ízlés szerint adhatunk még ét- vagy fehércsokoládé darabokat vagy akár kandírozott narancsot is.

2. Készítsünk müzliszeletet!

A hozzávalók 12-16 szelethez:

  • 18 dkg finom szemcsés zabpehely
  • 15 dkg olajos mag és aszalvány vegyesen (én szoktam tenni bele törökmogyorót, szeletelt mandulát, aranymazsolát, vörösáfonyát, mogyorót, felkockázott aszalt barackot, akár chia magot is)
  • 1 banán
  • kevés őrölt fahéj

A hozzávalókat egy tálba összeöntjük és hozzászeleteljük a banánt, majd kézzel egységes masszává gyúrjuk össze. Közben 180 fokra melegítjük a sütőt, alaposan kivajazunk egy közepes tepsit (15x20 cm) és belesimítjuk a masszát. 15-20 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, kiborítjuk a tepsiből  és szeleteljük. Minden szeletet érdemes kis darab sütőpapírral körbetekerni, átkötni. Én üzenetet is szoktam írni a papírra.

Egészséges és finom, bár azért nem kalóriaszegény. És arra is érdemes figyelni, hogy 1-2 hétig áll el csupán.

muzli.png

3. Zöldség- vagy gyümölcschips is kerülhet a csomagokba

Chipset szinte bármiből készíthetünk, egészséges alternatívaként a boltban kapható chipsek helyett. Egyik kedvencem például az édesburgonyachips. Kiváló chipsalapanyag még a répa, a cékla és a cukkini is. Első lépésként vékony karikákat vágunk, amiket egy tepsiben egymás mellé helyezünk. Nagyon fontos, hogy ne legyenek a szeletek egymás hegyén-hátán.

Arra figyeljünk, hogy minden esetben eltérő a sütési idő és a hőfok, egy tepsibe egyfajta zöldség kerüljön. Minket segít, ha kibéleljük a tepsit sütőpapírral, és még ezt is vajazzuk vagy zöldségchipsek esetében kenjük be olívaolajjal. A chipsek készülhetnek natúr, vagy zöldségchipseket sózhatunk, borsozhatunk vagy bármilyen zöldfűszerrel megszórhatunk.

Gyümölcsök esetén a natúr változat mellett a fahéj vagy a gyömbér szinte mindig jó választás. Kedvencem az almachips, amely önmagában is édes, de bolondítható sütés előtt fahéjas cukor szórással.

4. Haladók bonbont is önthetnek

Itt több eszközre, időre és elmélyülésre van szükségünk. Jó kis instrukció kezdőknek például itt, és ha belejövünk, akkor a karácsonyfa alá kérhetünk eszközöket profi bonbonkészítéshez.

Ha nem szeretnénk nélkülözni a csokit a csomagból, de még nincs elég bátorságunk bonbont önteni, jöhet egy egyszerűbb változat. Szerezzünk be csokipasztillát, akár kétfélét is (például ét- és fehércsoki), ezeket olvasszuk meg vízgőz fölött és öntsük formába egy sütőpapíron (előre készíthetünk betűsablon vagy bármely kekszkiszúráshoz használt formát is bevethetjük). Ha kétféle csokit olvasztunk, akkor a fehérrel mintát is rajzolhatunk a kiöntött éttáblába. Hagyjuk az olvadt csokoládét a formában, a papíron kihűlni. Ez akár órákba is telhet, majd távolítsuk el a formát és lehet csomagolni.

5. És a karácsonyi hangulat fokozására: jöhet a mézeskalács is!

mezi.jpg

A mézeskalács nálam az abszolút decemberi sütemény-keksz átmenet. Számtalan receptet találunk ehhez is, nekem egyik kedvencem az alábbi, azonnal puha mézi:

  • 15 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 tojás
  • 1 csapott evőkanál fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
  • (díszítéshez cukormáz vagy tojásfehérje máz, akár dekorcukor is)

A hozzávalókat homogén tésztává gyúrjuk össze, gömböt formázunk, amit egy konyharuhával letakarunk, és ¼ órát állni hagyjuk. Liszttel megszórunk egy táblát, és fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát. A formáknak csak a képzeletünk szab határt, élen a Mézi-figurával. Mivel ez egy szépen formázható tészta, akár a klasszikus kör alakot is választhatjuk formának és keksznyomdával feliratozva tehetjük egyedivé. A kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket még megkenhetjük tojással, és 160-170 fokon készre sütjük 6-10 perc alatt. Miután kihűlt jöhet a díszítés.

A legjobb csomagolás minden esetben a legegyszerűbb is: celofán, amiben jól látszik az alkotásunk.

(Képek forrása: pinterest.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr9012005780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.12.03. 09:46:42

vagy aszalt gyümölcsből fűzött ékszer.