A B1 blog gasztro rovata



A vásári sült kolbász és ami mögötte van

De nem biztos, hogy tudni akarjuk

2016. december 09. - kation

December 8-án, 18 órától rendezték meg a street food éjjelét. Ez már a harmadik ilyen rendezvény Budapesten, a számtalan food truck show mellett. És ne feledkezzünk el róla, hiszen szezonja van: az adventi vásárban, ha az ajándékok keresése közben megéheznénk, számtalan pavilonból szerezhetünk enni-inni egész decemberben.81530141127114214_budapesti_karacsonyi_vasar_3.jpg

A food truck show nem az én műfajom. A vásári falatozás sem.

Fogyasztóbarátabb kezdeményezés az éjjeli rendezvény, mert elszórtan találhatóak a helyek, így a tömeg nem egy területre koncentrálódik, és talán belátható időn belül ételhez lehet jutni. A food truck show-k nagy hátránya, hogy kis területen rengeteg ember van, óriási sorok kígyóznak minden autónál és

nincs hová leülni utána enni.

Az adventi vásárban, bár a Vörösmarty tértől a Deákig tartó vásári terület nem éppen kicsi, azért a frekventáltabb időszakokban a szeretet jegyében egymás lábán taposnak az éhes-szomjas emberek. Leülni pedig ebben a hőmérsékletben nem is nagyon érdemes, egy gonddal kevesebb a szervezőknek.

Mit együnk-igyunk? Vagy mit ne?

Ritkaság, de a street food éjjelén a rendezők kedvezményeket is kínáltak, ami lássuk be a food truck show-n egyáltalán nem jellemző. Szerintem ha lehet, ott még egy kicsit drágábbak és kisebbek az adagok, mint az egyébként is borsos bisztró ár.

A karácsonyi vásárban pedig mindent egyenesen aranyárban mérnek. 

vasar_vorosmarty_0011.jpg

Advent jegyében jobb is kicsit magunkba szállni, és nem dőzsölni, mert egy adag sült kolbász forralt borral és utána egy kürtöskalács kombináció két személyre átlagos magyar fizetéssel elég húzós. Persze, a hangulat, azt kell itt megfizetni. Legalábbis így látom, mert a minőséget biztos nem. Éppen pár napja, a szélvihar miatt lehetett bekukkanatni az egyik lacikonyhába. És bár hideg van, azért fedetlenül hagyni kint az ételeket  pulton, aztán másnap újramelegítve eladni,

nem éppen elegáns.

Különösen nem, ha az árat is megnézzük.

Ugyanígy minőségi problémák vannak a forró italokkal is, cukros-vizes és mégis annyiért mérik, mint a mennyei mannát. Vagy ott a sült gesztenye, az igazi adventi finomság. És bár rajongok érte, biztos, hogy nem adok 100 Ft-ot szemenként. Arról nem is szólva, hogy szinte mindenre ráakasztják a kézműves jelzőt, amivel kapcsolatban erős kétségeim vannak.

Megjegyzem a bécsi adventi vásárban jóval reálisabbak az árak, már ami a gasztrórészt illeti.

Szomorú ez, különösen ez utolsó. A food truck showra, aki egynél többször kimegy, az megérdemli. Legtöbbeknek az első egyben az utolsó is. De a karácsonyi vásárból múzeumot csinálni, hogy mindent csak nézni lehessen lelkiismeret furdalás és gyomorrontás nélkül, az azért

kicsit túlzás.

Parasztvakítás-mentes vásári evés-ivást Mindenkinek! A részvétel még díjtalan, az élmény bizonytalan.

(Képek: https://foodtruckshow.hu/kepek-es-videok, https://pinterest.com, http://budapest.varosom.hu/, http://www.femcafe.hu/)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr9012030503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alien 2016.12.10. 13:26:37

Drága es silány a kaja, sokan vannak. Ezt ilyen hosszan ragozni mint ez a semmitmondó cikk művészet.

bandigyerek 2016.12.10. 13:51:41

arról persze nem beszél senki, hogy ezek a gasztrósok hány milliót fizetnek azért, hogy kitelepülhessenek a Vörösre...

robogó 2016.12.10. 13:53:59

A cikkírónak igaza van,egy nap alatt akar mindenki meggazdagodni!

Golyós 2016.12.10. 13:56:07

@bandigyerek: kit érdekel?Kötelező ott lennie?

pkovaks 2016.12.10. 14:04:02

Az arak a kulföldiek kizsebelesere vannak irva...A magyarok csak nezelödni mennek oda mert RABLO arak vannak...Botrany az amit Karacsonyi vasarnak neveznek...

upho 2016.12.10. 17:27:29

ha ennyire utalod, akkor miert mesz oda?

Gour 2016.12.10. 17:57:05

Azt hallottam, hogy 300e/nap kell fizetnie egy bódé után az önkormányzatnak, ezt pedig csak ilyen kalóz módszerekkel lehet kitermelni. Többnyire a külföldieket húzzák le, a hazai közönségnek van annyi rutinja, hogy nem oda jár kolbászt falni 5 rugóért, két szelet kenyérrel (voltam kint párszor). Fájó, hogy nem a gasztronómiánk jó hírét keltjük ezzel a világban, hanem a kapzsiságunkét.

...elmúlik... 2016.12.10. 20:40:34

Mindig nagyon élvezem a karácsonyi vásárokat. Előtte eszünk, iszunk, és boldog mosollyal sétálunk el a bódék előtt egymást taposó emberek mellett. Valamint megnyugvással szemléljük, hogy az emberek teljesítik a statisztikában előre jelzett, irdatlan nagy összeg kiadását,lévén Karácsony közeleg.

szombi 2016.12.11. 07:39:58

@zuhanorepulesss: Képzeld, kötelező! Különben kirúg a főnök! Van aki dolgozik, meg akar élni valamiből. Neked anyu törli ki a kis feneked minden nap, Te nem értheted milyen dolgozni.

bandigyerek 2016.12.14. 20:57:26

@zuhanorepulesss: Nem, nem kötelező, de ha egy sem menne, valószínűleg te az első sorban szüttyögnél, hogy még egy kürtős sem tudtál enni, mert a paraszt vendéglátósoknak büdös a meló... mellesleg a Vörös már régóta a turistáknak szól, nem a csóringereknek...