A B1 blog gasztro rovata



Gyors fogás olasz szalámiból

2016. december 15. - kation

Amikor gyorsan szeretnék ebédet vagy vacsorát készíteni, legtöbbször olasz recepthez nyúlok. A mai egészen autentikus forrásból származik, a kedvenc olasz kisboltom egyik eladójától. Betértem, mert olasz kolbászt szerettem volna venni, helyette viszont ajánlotta a spianata piccante nevű szalámit és hozzá egy egyszerű receptet is megbeszéltünk.kep1.png

Pár szó a boltról: évek óta járok ide, nagyon sok olyan dolgot kapok meg itt, ami Olaszországból származik, így zongorázni lehet a különbséget a liszt vagy a friss tészta, és nem utolsósorban a sajtok és a szalámik között. Az első időkben voltak nehézségeim, ugyanis csak olaszul beszélt az eladó, de mostanra olyan eladók vannak, akik angolul is beszélnek. Jobb napokon akár magyarul tudó eladóval is össze lehet futni. Egy biztos: nem sietős hely. Öt szelet crudo artigiano és 10 dkg parmezán legalább 5-10 perc, akkor is, ha nincs előttem senki. Belépek és mintha a tér-idő kapun egy kis olasz faluba jutnék a Damjanich utcából. Semmi sietség, helyette nagy adag kedvesség, chit-chatting, receptajánlatok, kóstoló falatok…

Bevásárlólista a következő recepthez 2 főre:

  • két szelet (kb. 15-18 dkg) spianata piccante,
  • aszalt paradicsom (ha nincs otthon saját készítésű – én ez utóbbiban hiszek, és időt nem kímélve minden nyáron bespájzolok belőle),
  • 1 kis szelet parmezán,
  • 1 csomag frissen készült tagliatelle (megfelel persze a hagyományos száraztészta is),
  • kis csokor bazsalikom,
  • extraszűz olívaolaj.

Ha a hosszas vásárlásból sikerül hazajutni és nekilátni a főzésnek, onnantól 15 perc alatt tálalható ez a finom és laktató fogás.

Stopper indul: Tegyük fel főni a tészta vizét. Ha az eladó nem kockázta fel a két szelet szalámit, akkor kb. 1*1*1 cm-es kockákra vágjuk és mehet is a serpenyőbe, és közepes lángon együtt hevítjük fel az olívaolajjal és a csokor bazsalikommal. 3-4 perc után hozzádaraboljuk az aszalt paradicsomot. Hozzávetőleg annyit érdemes felhasználni, amekkora mennyiségű spianata piccante-t felhasználunk. Én magamnak aszalom a paradicsomot, félbevágva, így két főre kb. 8-10 darabot vágok föl, ami 4-5 paradicsomnak felel meg. További 3-4 percig főzzük. Sem só, sem bors nem kell rá, mert a szalámi fűszeres.

Közben elvben felforr a tészta vize is. Ha friss tésztát használunk, akkor ezt 2 percre tesszük csak fel főni és utána le is szűrjük. Nem kell átöblíteni, csak keverjük össze a raguval és további 2-3 percig főzzük együtt.

A 15. percre már csak a tálalás marad, ami akkor az igazi, ha parmezánt forgácsolunk az elkészült ételre.

kep3_3.jpg

Letisztult és harmonikus: két domináns íz találkozása és egybefonódása. Egy pohár vörös bor, mint egy Pfneiszl-féle merlot még jobban kihozza  ennek az ételnek az eredeti ízét, de könnyed kísérője lehet egy pohár pinot noir is.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr6511943763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.