A B1 blog gasztro rovata



Helló, január!

2017. január 01. - kation

Amikor télen a zöldség- és gyümölcsárak az egekbe szöknek, érdemes inkább idénynövényekből sütni-főzni. Arról nem is szólva, hogy az árak nem korrelálnak az ízekkel: a méregdrága paradicsom vízízű, a narancs héja teli vegyszerrel. Akkor mégis miből főzzünk, minek van szezonja januárban?kep1_januardeszert.jpg

Kezdjük az almával. Persze az alma mindig kéznél van, unalmas, ritkán fanyalodunk rá. Az alábbi desszertrecept azonban feldobja a hideg napokat és újraértelmezi az almát. Én elegánsan almatortának hívom, mert egyszerű és kifinomult.

S ráadásul a legtöbb hozzávaló minden konyhában rendelkezésre áll a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • egy nagy csipet só
  • 15 dkg hideg vaj kockákra vágva
  • 1 tojássárgája
  • esetleg pár kanál hideg víz

És a töltelékhez is:

  • 1 kg savanykásabb fajta alma kimagozva és felszeletelve
  • 7 dkg vaj
  • 14 dkg cukor

Érdemes a tésztával kezdeni, gyorsan összegyúrni a hozzávalókat, gömböt formázni belőle és alufóliában a hűtőbe tenni. Ha ez meg van, akkor jön a legmacerásabb része, az almahámozás és csumázás. Ha már a szeletelésnél tartunk, érdemes feltenni a vajat és a cukrot egy lapos serpenyőben olvadni és ha már kezd karamellizálódni, jöhetnek bele az almaszeletek. Lassan átpároljuk őket, néha óvatosan megforgatva vagy ecsettel átkenve, hogy minden alma egyenletesen puhuljon. Amikor már szinte kész, kivesszük a vajas tésztát a hűtőből és lisztezett alapon 2 cm-rel szélesebbre nyújtjuk, mint amekkora a tortaforma átmérője. Kilisztezzük-vajazzuk a sütőformát (ehhez a mennyiséghez kb. 20-24 cm-es forma ajánlott), belesimítjuk a tésztát, beleöntjük a megkaramellizált almaszeleteket, a serpenyő teljes tartalmát és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 30-35 perc alatt készre sül, a szélt lehet tűpróbával ellenőrizni, de inkább az aranyos-barnás szín jelzi, hogy itt az ideje kivenni a sütőből. Önmagában is finom, de lehet mellé tejszínhabot vagy vaníliafagyit kínálni, esetleg megszórható fahéjjal.

Volt már olyan is, hogy mini formában készítettem, 12 cm-es átmérővel, illetve muffinformában is hasonlóan elkészíthető és talán még látványosabb, így ajándéknak sem utolsó.

kep2_januardeszert.jpg

Idénygyümölcs még a birs és a körte is, almával keverve kiváló kompót lehet belőlük sült húsok mellé. A párolt körte önmagában is jó kísérője a szárnyasoknak, például egy kacsamell steaknek, kis sütőtökpürével megbolondítva. A párolt körte látványos, cserébe az elkészítése egyáltalán nem bonyolult: a félbevágott és kicsumázott körtét forró vízben félpuhára főzzük és leszűrjük. A vízbe tehetünk cukrot, fahéjat, citromlevet, borsot vagy akár fele-fele arányban fehér bort is. Akinek az íz mellett a látvány is számít, akár a tálaláskor még tölthet a körte magházába az ételtől függően nemespenészes sajtdarabot, diót, mandulaforgácsot vagy csupán dekorációs célból mini petrezselyemzöld-csokrot.

A dió, a mogyoró, a mandula is könnyen elérhetőek télen. És ha nem zárkózunk el a gyümölcsök és zöldségek még intenzívebb keverésétől, akkor érdemes kipróbálni a répatortát. Ennek fő alkotóelemei a dió és a sárgarépa, s nem mellékesen az egészséges desszertek közé sorolható.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr9612079909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.