A B1 blog gasztro rovata



Idényzöldségek: ebből főzzünk januárban

Klasszikusok újragondolva

2017. január 17. - kation

Lássuk a januári zöldségeket, amit biztosan találunk a zöldségesnél vagy a kistermelőknél, nem horroráron. Apropó, a kettő közötti áthidaló megoldást is szoktam néha használni: nekem terem, és a futár a válogatott termelőktől kihozza a heti dobozt, teli idénynövényekkel és egy-két különlegességgel. Nem mindegy, ha tudod honnan kerülnek a dolgok a fazékba, és aztán az asztalra.

kep1_januarfoetel.jpg

A hagyma és a burgonya klasszikus téli zöldségek, miért ne készíthetnénk belőle osztrák krumplisalátát? Én imádom az ízét, és ha Bécsben járok, ki nem hagynám, hogy egyek egy rántott csirkesupreme-t burgonyasalátával (azaz „ausgelöstes Wiener Backhendl mit Erdäpfelsalat” – mmh), hiszen ott ez klasszikus köret. Amit be kell szereznünk 4-6 adaghoz (az sem baj, ha ketten vagyunk, mehet ez a mennyiség, mert ha áll 1 napot jobban összeérnek az ízek, és másnap kicsit másabb lesz):

  • 4 evőkanál jó minőségű napraforgóolaj 
  • 2 evőkanál almaecet, de lehet borecet vagy málnaecet is 
  • 2-3 teáskanál mustár 
  • 2 sonkahagyma vagy 2 fej lilahagyma 
  • 1 kg kifliburgonya 
  • ½ liter alaplé 
  • egy csokor friss v. szárított petrezselyem 
  • ½ teáskanál cukor 
  • frissen őrölt só, bors 

Az elkészítése sem bonyolult:

A burgonyát héjában megfőzzük. Amíg fő elkészül az öntet: az olajat, ecetet és a mustár a sóval és cukorral elkeverjük egy nagy tálban, és hozzáadjuk a vékony karikákra szeletet hagymát. Ha megfőtt a krumpli, meghámozzuk és közepesen vékony szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Közben megmelegítjük az alaplevet, és ha már jó meleg, hozzáadjuk a tálban lévő zöldségekhez. Nagy mozdulatokkal átkeverjük, az sem baj, ha kicsit törik, de azért vigyázzunk rá. Végül megszórjuk petrezselyemmel és hűtőbe vele, legalább 1-2 órára.

kep2_januarfoetel.jpg

A kelkáposzta vagy a kínai kel rakott ételekben nagyon finom. Egy kis darált hús, rizs, tejföl, esetleg baconszalonna és laktató ebédet készíthetünk 30-40 perc alatt. Gyerekkoromban untig ettem ilyeneket, és évekig nem is készítettem, de önmagam szórakoztatása miatt is, kicsit újracsomagoltam: ha kisebb kerámiaformákban sütjük, akkor új köntösben vonzóbb a hagyományos étel. Egyébként kezdő konyhatündéreknek kiváló, a rakott ételeket szerintem egyébként nem lehet elrontani, de itt egy tuti lépésről-lépésre recept a rakott kelkáposztához. Annyi kitétellel, hogy én a tetejére is csak tejfölt teszek, zsemlemorzsát nem, de ízlés dolga.

Töltött ételekre gondolva nem csak a fejes káposztából és savanyított változatából készült töltött káposzta jöhet szóba, ha egyáltalán már bírunk rá gondolni a karácsonyi töltöttkáposzta mérgezések óta.

Kevésbé fekszi meg a gyomrukat, ha burgonyát vagy karalábét töltünk meg. Mivel?  Nos 4 közepes méretű karalábéhoz szükség lesz:

  • 50 dkg sovány darált hús
  • 25 dkg rizs
  • 1 közepes fej vöröshagyma vagy fél szál póréhagyma
  • 1 tojás
  • só, bors
  • olívaolaj vagy napraforgó olaj, ízlés szerint
  • 1 doboz magas zsírtartalmú tejföl
  • 3 dl alaplé

És úgy 40 percre, hogy összeállítsuk az ételt.

A töltelékhez a rizst kevés alaplében előfőzzük a sóval és a vöröshagyma harmadával. Csak addig főzzük, amíg a rizs magába szívja az alaplevet. Közben a karalábékat meghámozzuk, levágjuk a “kalapját” és kikaparjuk a belsejét. Egy hőálló tálba tesszük őket a kivájt karalábékat és besózzuk. Ezután felhevítjük az olajat, beletesszük a kikapart karalábédarabok nagyobb részét feldarabolva és a maradék hagymát. Sózzuk, borsozzuk és puhára dinszteljük. Közben a darált húst összeforgatjuk a rizzsel, sózzuk és beleütjük a tojást. Ezt a masszát összekeverjük a megdinsztelt karalábéval és beleöltjük a kivájt kalapkákba. Olívaolajjal kikenjük a tál alját, belehelyezzük a töltött karalábékat egymás mellé, felöntjük alaplével, lefedjük és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor kiemeljük a karalábékat és a tálban megmaradt levet tejföllel kikeverjük, és leöntjük vele a karalábékat.

kep3_januarfoteel.jpg

Igazi téli zöldség a fekete retek, bár elég megosztó, erőteljes íze miatt valaki vagy nagyon szereti vagy már a szagát sem bírja. Az biztos, hogy az epekő ellen nagyon jó, akár magában elrágcsálva, akár a levét kipréselve. Ha salátába használjuk fel, a többi összetevő valamelyest elnyomja az ízét. Én még így sem tudom megenni, de méltatlan lett volna kihagyni a sorból.

Itt van még a bab, amely külön fejezetet érdemelne, hiszen a babfőzelék vagy chilis bab igazi téli, melengető vagy ízlés szerint már-már tüzes ételek. És akik már kaptak külön bejegyzést, ötlettárat nálunk is: a cékla és a sütőtök. Akikről most nem emlékezünk meg, de a január az ő hónapjuk is: pasztinák, petrezselyem, póréhagyma, sárgarépa, tök, zeller.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr5712080703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.