A B1 blog gasztro rovata



Feketekagyló citromos, fokhagymás és fehérboros szószban, hasábburgonyával

Gasztronómiai utazás boldogabb vidékekre

2017. január 24. - kation

Imádom a kagylót. Ki nem hagynám, ha olyan országba utazom, ahol lehet frissen kapni. Talán a legfinomabb, amit eddig ettem egy barcelonai kifőzdében volt volt. Ajánlották, és azt is hozzátették, hogy biztosan sorba kell majd állni. Végülis 3/4 órát vártam, de megérte. Természetesen ettem kagylót, tintahalat, rákot.
nevtelen.png

De ez most nem egy úti beszámoló blog, szóval vissza a kagylóhoz. Férjem sokáig élt Franciaországban, ahol a kagylót sült krumplival eszik. Elsőre kicsit bizarr, mint a francia konyha néhány más eleme is, de kísérletezzünk!

Magyar éttermekben ritkán rendelek kagylót - ott alábbhagy a kalandvágyam, esetleg olasz vendéglőben, de szigorúan csak kedden-szerdán - ekkor érkeznek ugyanis hazánkba a jó minőségű friss tengeri herkentyűk.Tehát ha van rá mód, akkor hét elején beszerzek egy kis friss kagylót. Egy főre majdnem egy kilóval kell számolni, tehát biztosabb két főnek 2 kg-ot venni. Különösen azért, mert ebből valószínűleg nem kerül mind elkészítésre és tálalásra. 

nevtelen_1.png

A kagyló előkészítése során első lépés, hogy aminek ki van nyílva a héja, azt kidobjuk. A többit letisztítjuk - ehhez érdemes egy külön kis körömkefét és ollót beszerezni. Hideg vízzel és lehetőleg gyorsan dolgozzunk, hogy a szálakat és a homokot eltávolítsuk a héjról. Én beleadok mindent, de 2 kg kagyló esetén ez 30-40 perces előkészítő munka. 

A kukta munka után viszont felpörög a sebesség. Először elkészítjük a kagyló főzővizét: vizet forralunk, ehhez adunk néhány dl fehérbort, 3-4 babérlevelet és egy fej vöröshagymát felszeletelve, valamint fél citromot facsarunk bele. A megtisztított kagylókat ebbe a lobogó vízbe tesszük, lefedjük és 6 percig főzzük. Kiszedjük a főzővízből, és megint átválogatjuk, de most azt dobjuk ki, ami nem nyílt ki idáig. 

Másrészt elkészítjük a "szószt": ehhez fokhagymára, citromra, petrezselyemzöldjére, olívaolajra és vajra lesz szükségünk, s persze a fehérborra. És egy segítő kéz sem árt, aki ezeket előkészíti, amíg mi a kagylót mossuk, vagy fordítva. Egy nagyobb serpenyőbe olívaolajat teszünk, amit a vajjal összehevítünk. A tűzről félrehúzva beletesszük az összetört fokhagymát (8-9 gerezdet is nyugodtan), átkeverjük vele, borsozzuk és beletesszük az apróra végott fél csokor petrezselymet. Felöntjük 1-1,5 dl fehérborral és újra visszatesszük a tűzre. Belefacsarjuk a citrom másik felét vagy akár egy egész citromot, és végül jöhet bele a kagyló. Én lefedve még pár percen át főzöm a kagylót a szószban, érdemes átkeverni is.  

Tálaláskor tányérra szedjük, és szószt teszünk mellé, valamint hasábburgonyát, és egy cikk citromot, amit még rápréselhetünk. Ha sült krumpli helyett bagettet eszünk hozzá, akkor még egészségesnek és kímélőnek is mondható ez a fogás. De a maradék fehérbort se felejtsük elkortyolni mellé.

(Képek forrása: pinterest.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr1512108703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.01.24. 13:33:57

kissé bonyolult és megdágíja az órabérem mer ennyi idő alatt egy kisebb vagyont összehozok....naszóval ha ilyentet akarok enni hová menjek? melyik étterem?

Ankacska 2017.01.25. 16:13:04

Petrus, pomodoro, bocsi csak p betus ettermek jutnak eszembe

Wandál 2017.01.25. 20:15:45

Kagyló+sültkrupli=belgium -> apátsági belga, fő utca (olcsóbb mint a rakpart) ott nem szósz van, hanem egy sekély fehérboros zelleres hagymalevesben van főzve/forgatva a kagyló, majd ezt fazékkal-tetővel együtt elédteszik az asztalra... nyami.. de persze ez a szószos verzió sem rossz..

w

A fickó 2017.01.25. 21:51:18

Olyan szinten nem bizarr, hogy a Belgák nemzeti eledele a Moules frites, azaz a kagyló sült krumplival. .... és bizony finom. :) Egyrészt ízben is illenek a kagylók az édeskés krumplihoz, másrészt a kagyló lágy textúráját jól ellenpontozza a krumpli ropogóssága.

kation 2017.01.26. 08:52:34

@Burgermeister: ha a kagylót megtisztítod (esetleg megtisztítva veszed...), onnantól 20 perc az egész.
Tegnap ugyanezen az alapon spagettit készítettem, és a kitalálástól számított 35. percben már ettünk.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2017.01.26. 12:02:56

Bizony-bizony, ebből a zeller nagyon hiányzik! Egyébként remek.