A B1 blog gasztro rovata



Ha február, akkor fánk

- méghozzá a Nagyi-féle

2017. február 05. - kation

Az elmúlt években elterjedt nálunk is az amerikai fánk, amit minden jóérzésű rendőr majszolgat a hollywoodi filmekben. Ezeknek a fánkoknak a különleges ismertetőjele, hogy messziről süt róluk, mekkora kalóriabombák, minimum egy cukormáz rajtuk, esetleg még csokiszórás és/vagy valamilyen töltelék. Szinte nem is ugyanaz a fánk, ami korábban Magyarországon ismert volt. Amit együtt sütöttem nagymamámmal, nagy tételben, hogy az unokatesóimnak is jusson.

farsangi-fank.jpg

Ha már fánk, nézzünk körbe a piacon is: bevallom,

Vajna Timi fánkozóját nem próbáltam ki,

a Fánki Donuts-ot is csak véletlenül. Nem mondom, hogy megbántam, mert egyrészt ajándék volt és mert miután megettem egy felet, egy egész doboznyi fánkot adtam az utcánkban lakó hajléktalan bácsiknak, akik örültek neki és én is jobban éreztem magam. Ránézésre inzulinsokkot kap az ember.

Nem csak az a bajom ezekkel a fánkokkal, hogy nekem nem vonzóak, hanem az ár-érték arány is kicsit sántít. A Nagyi-féle fánk darabjának bekerülési költsége nincs 50 Ft, és sokkal autentikusabb, bár tény, hogy többet kell dolgozni vele.

Mi kell a klasszikus fánkhoz (4 főre, kb. 20-25 darabhoz):

  • 1/2 kg liszt
  • 1-2 dl tej, és további 1 dl tej az élesztő felfuttatásához
  • csipet só, és még egy csipet az élesztőhöz
  • 1 kanál cukor, és még egy kiskanálnyi az élesztőhöz
  • 1/2 élesztő

Először langyosítsunk tejet egy lábasban, majd ha elég meleg, akkor tegyünk bele egy csipet sót, kiskanál cukrot, és csak az ujjunkkal keverjük el. Morzsoljunk bele egy fél élesztőt, még egyszer óvatosan keverjük át ujjal, és a tetejét szórjuk meg vékonyan liszttel. Tegyük félre, és

imádkozzunk az élesztők istenéhez,

hogy szépen megnőjön 4-5 perc alatt. 

Közben egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a cukrot és elkezdünk hozzá adagolni langyos tejet, amennyit felvesz. Ha ezt nagyjából összegyúrtuk és feljött az élesztő, hozzáöntjük és kezdődhet az igazi munka, azaz a tészta összegyúrása. Mindkét kézzel, alulról felszedve a tálba ragadó tésztát gyúrjuk át, amíg homogén, csak picit tapadó tésztát kapunk. Előfordulhat, hogy kell még lisztet pótolnunk bele, ezt kis adagokban bátran tegyük meg, amíg összeáll. Ez lehet akár 5-10 perc kitartó dagasztás is.

Ha elkészült a tészta, szórjuk meg liszttel és fedjük le egy tiszta konyharuhával, tegyük meleg helyre és várjunk. Megint csak arra, hogy megkeljen. 

Lisztezett táblán kinyújtjuk 1 cm vastagra, és kávés pohárral vagy menőbbek fánkformával is kiszaggathatják. Még pár percet kelni hagyjuk. Addig is olajat melegítünk egy nagyobb serpenyőben, annyit, hogy bőven ki tudjuk sütni. 

nevtelen_33.jpg

Amikor már elég forró az olaj, tegyük bele az első adag fánkot és tegyünk rá egy fedőt. Ha mindent jól csináltunk, akkor a fánkok megnőnek, az oldaluk fehér lesz és egyszer csak átfordulnak. Ekkor levesszük a fedőt, megvárjuk, hogy a másik oldal is megsüljön, és jöhet a következő adag, amihez már nem kell fedő.

Arra azért érdemes felkészülni, hogy mire kisül a második adag, már nem lesz az elsőből - pedig csak pár perc az egész.

Cukormáz, szirup, színezőanyag és E-számok helyett érdemes porcukorral és lekvárral tálalni.

b2316b5f8d0ea885df7869ea0b995747.jpg

(Kép forrása: femina.hu, laptopkonyha.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr4912145723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petimegmondja 2018.01.07. 11:25:08

Az élesztő felfuttatásához nincs szükség sóra. Elég a tésztába tenni.

petimegmondja 2018.01.07. 11:31:14

BTW, ez így tojás nélkül ez inkább egy édes kenyértészta...