A B1 blog gasztro rovata



Reggelik a világ körül

2017. február 17. - kation

Külföldi vendégeim időnként elcsodálkoznak, miért kínálok nekik reggelire oda nem illő ételeket. angol_reggeli.jpg

Egyik német ismerősöm például nagyon meglepődött, hogy süteményt tálaltam (volna), miközben a portugál barátainknak ez teljesen természetes. Ezért kicsit elmélyedtem a „reggeli kultúrában”. Ha az északi féltekén nézünk szét, akkor Európa, Ázsia és Amerika konyháiba érdemes bepillantani. Azonban a földrészeken, sőt akár az országokon belül is nagyon sokféle ízvilággal, egymástól egészen eltérő szokásokkal találkozhatunk.

Mivel legtöbben talán az öreg belül utazgatunk, kezdjük az európai reggelikkel!

Az angol reggeli már-már fogalom: tojás, kolbász, bacon, bab, sült paradicsom és toast, esetleg gomba és fekete puding vagy barna mártás társulhat hozzá. S persze egy csésze fekete tea. A legtöbb angol azonban a hétköznapok reggelein müzliféléket eszik vagy helyi specialitásokat, mint a füstölt hering.

Maradva a szigetország környékén, a tradicionális ír reggeli egy fehér, kenyérből készült puding, ami inkább egy desszert, a klasszikus angol reggeli után. A skótok gyakori reggelije a haggis (lásd a képen), ami egy elsősorban belsőségekből készült hurkaféle. A legtöbb reggeli étel valamilyen formában tartalmaz haggist. Hétköznapi és közkedvelt reggeli egyébként a zabkása is.

haggis.jpg

Nézzük az északi országokat.

A svédek leggyakrabban szendvicset esznek reggelire, ami annyiban tér el a mi klasszikus szendvicsünktől, hogy csak egy kenyérszeletet tesznek, és nyitva hagyják a szendvicset. A rávalók között a felvágottak mellett füstölt halakat is találunk, sajtot, zöldségeket és az elengedhetetlen majonézt. De nem vetik meg a svédek a palacsintát sem, amit édes töltelékkel vagy gyümölcsökkel töltenek. A natúr joghurt, a filmjölk sem hiányozhat a svéd reggelizőasztalról. Mivel ennek íze a speciális joghurtkultúra miatt savanykás, gyakran bogyós gyümölcsökkel mézzel vagy lekvárral ízesítik azt.

sved_reggeli.jpg

A finneknél szintén divatos a nyitott szendvics és a saját savanykás joghurtjuk a viili. Népszerű még a zabkása szederrel vagy áfonyalekvárral (én például egy finn szállodában ettem életem első zabkásáját…), és akár péksütemények is előkerülnek, mint a fahéjas tekercs, a korvapuusti (a képen).

korvapuusti.jpg

Ha még egy kicsit keletre tartunk, és az oroszok reggelizőasztalára pillantunk, akkor keksz méretű, vaskos töltött palacsintát látunk - ez a syrniki (lásd a képen). Ez az étel kefírrel készül és sajttal töltik meg. Viszont a zabkása és a rozskenyér szintén népszerű reggelik itt is.

syrniki.jpg

Az észtek reggelije egyfajta túrós-sajtos toast, amiben a feltét lehet akár ricotta vagy krémesebb állagú sajt a búzakenyéren.

eszt_reggeli.jpg

A lengyelek tojásrántottát esznek kielbasa-val, ami egy kolbászkaféle, és mindehhez jár krumplilángos, ami olyasmi, mint a lepcsánka nálunk. De ugyanilyen gyakori, hogy a lengyelek kenyeret esznek sós és édes feltétetekkel, mint a felvágott, kolbász, sajt vagy lekvár.

lengyel_reggeli.jpg

Dániában a rozskenyér, szalámi, sajt, sonka, pástétom, méz és lekvár, amikből válogathatunk. És néha vékony szelet csokit is kikészítenek reggelire.

nemet_reggeli.jpg

A német reggeli valamilyen sötétebb kenyérből, felvágottakból, sajtokból és vajból, illetve lekvárból áll. Gyakran előkerül még a kolbász is. És hozzá jön a kávénak nevezett, török förmedvény, ami legfeljebb a hosszúkávénknak feleltethető meg. A müzli és perec, mint a tradicionális kontinentális reggeli részei, kezdenek visszatérni a német családok reggelizőasztalára.

A holland reggeli inkább édes, almás palacsinta a szájösszetapasztó stroop sziruppal leöntve.

holland_reggeli.jpg

A francia croissant, aminek semmi nem érhet a nyomába vagy egy bagett, finom és erős kávéval, tipikus reggelinek számítanak Franiaországban. Semmi bonyolítás, ami a francia konyhára egyébként oly jellemző. Persze a croissant néha csokoládéval töltött, és vannak más, például mazsolás péksütemények, de a lényeg az egyszerűségen és az ízharmónián van. És hogy a kávé és a croissant még jobban illeszkedjen egymáshoz, nos, a franciák gyakran tunkolnak, belemártják a péksüteményt a kávéba.

francia_reggeli.jpg

A tradicionális olasz reggeli inkább édes (pék)süteményekből és kávéból, capuccionóból áll. Gyakori például a briós, akár lekvárral vagy a csokis croissant. Egy espressino, na jó, kettő és egy szelet házi gyümölcskenyér, és máris jól indul a nap.

olasz_portugal_reggeli.jpg

A portugáloknál szintén valamilyen, inkább édes töltött croissant és sok-sok kávé jelenti a reggelit. És a napfürdő, de hát ez adottság kérdése…

A spanyoloknál is a kávé, gyümölcslé, péksütemények képezik az alapot. Ha sós reggelire vágynak, akkor jöhet a paradicsomos kenyér, a pan con tomate olívaolajjal, sóval és fokhagymával. Bedörzsölik a kenyeret, gyakran pirítóst fokhagymával, félbevágott paradicsomokkal átdörzsölik, hogy bőven maradjon a kenyéren a paradicsomból, majd meglocsolják olívaolajjal és sózzák. Ínyencek sajtot, sonkát vagy kolbászt is tesznek rá.

pan_con_tomate.jpg

De utazzunk messzebbre!

Izraelben például friss kenyér, kemény és lágy sajtok, olívabogyó, vaj és lekvárválogatás a reggeli, friss gyümölcsökkel.

izrael_reggeli.jpg

Hasonló terülj-terülj reggelizőasztalkámat látunk Törökországban is. Kenyér, sajt, vaj, olíva, tojás, paradicsom, uborka, méz, lekvár és kaymak, ami egy pékáru és sucuk, ami egy fűszeres kolbász. Elengedhetetlen az erős, török tea hozzá.

torok_reggeli.jpg

Amerikában, ha más nem a filmekből mindenki láthatja, hogy az európai reggelik jelennek meg, müzli és kis, vastag tésztájú palacsinta hangsúllyal, viszont a palacsintát nem megtöltik, hanem különböző szirupokkal locsolják meg. De a tojás, a bacon vagy a kolbász is gyakori reggeli.

usa_reggeli_1.jpg

Ha pedig Ázsiába tekintünk, Kínában a you tiao általában elég gyakori reggeli, ez tulajdonképpen sült tésztadarabokból áll és meleg szójatejet isznak hozzá az emberek.

youtiao.jpg

Érdekes, hogy errefelé sokan levest esznek reggelire, ami miatt felületesen nézve a mi ebédünkre jobban hasonlít a kínai reggeli.

japan_reggeli.jpg

A japánoknál hasonló a helyzet, magától értetődő reggeli a miso leves, a rizs zöldségekkel, hallal vagy a tamagoyaki, az omlettszerű tojástekercs.

tamagoyaki.jpg

Azért van jó néhány, amit itthon is elkészíthetünk ezekből. De ha mégsem, utazáskor sohase hagyjuk ki a helyi specialitások megkóstolását.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr3412188894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

funfun 2017.02.18. 11:41:37

Nehéz megmondani, hol mi a tipikus reggeli. Én itthon sem tudnám. Van, hogy lekváros pirítós, van, hogy rántotta, van, hogy szalámis szendvics, szóval mindig más.

szeIídgesztenye 2017.02.18. 11:49:09

A kaymak nem pékáru, hanem egy írós vajra hasonlító kenhető tejtermék.

Skankhunt42 2017.02.18. 11:50:45

Az angol reggeli brutálisan jó

Todward 2017.02.18. 11:52:33

Egy dolog biztos: a reggeli sehol, a világ egy országában sem stock fotókból áll, hanem abból, amit a reggeli rohanásban van idő elkészíteni.

paráznabillegető 2017.02.18. 12:03:50

@Skankhunt42: mi?
chip butty némi ecettel?
az sokkal autentikusabb...

petimegmondja 2017.02.18. 12:17:06

Németország kicsit sommásan lett elintézve, noha észak és dél, kelet és nyugat, hegyvidék és tengerpart mind-mind mást eszik tradicionálisan. Aztán, hogy a tévéreklámok ezt hova uniformizálták, az már megint egy más kérdés, de a kávé többnyire híg filter-lötty.

Kelet-Ázsiában meg szinte mindenhol a ragacsos, nyákos rizst eszik valami morzsalékos hallal vagy hússal reggelire. Kantonban és környékén meg ha van rá idejük, akkor ott a dim-sum.

z.zoli 2017.02.18. 12:28:08

Az orosz reggelinel emlegetett "sirniki" egyreszt nem igazan palcsinta (foleg nem toltott) inkabb amolyan "serpenyos pogacsa" masreszt nem sajttal keszul hanem turoval.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.02.18. 12:34:07

"a tradicionális ír reggeli egy fehér, kenyérből készült puding, ami inkább egy desszert, a klasszikus angol reggeli után"

Itt valami zavart erzek az eroben. A white puding egyaltalan nem desszert, husbol keszul es a hozzakevert zabtol lesz feher. Ugyanugy kisutik, mint a feketet, es a reggeli resze, mint a fekete.

De az igazi tradicionalis reggeli az a zacskos Tayto csipsz kolaval.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2017.02.18. 12:43:13

@funfun: Igen, ezt én is hiányolom, h a tipikus magyar reggelit is bemutathatták volna, mert én ugyan nem tudom, h mi az.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.02.18. 12:48:11

Nekem kanadai jött be, ahol a palacsinta bacon, kolbász, tojás juharsziurp mellé bejött a juharszirupos bab is.
Anadlúziában friss bagett patanegra zsíral, vagy hideg sült patan egra karajjal, zsírjában.

A mallorcai reggeli az egyik kocsmában, halsaláta, tintahalkarika és egy ragu, bránymájból, pacalból, gombával hagymával paradicsommal.

Kit_Summer 2017.02.18. 13:02:50

@Firestarter.18: a kenyérpudingra gondolhatott a szerző, az desszert(szerűség), a máglyarakásunk távoli rokona.

Az én magyar reggelim legtöbbször zabkása, valami gyümölccsel és/vagy diófélével, de szórtam már bele szinte mindent ami ehető. :-)

De imádtam Marokkóban az olívaolajba mártogatott lepénykenyeret olajbogyóval, sós sajttal és mentateával is reggelire. -)

Skankhunt42 2017.02.18. 13:07:00

@paráznabillegető: jogos, a paradicsomos bab - sült bacon szalonnára gondoltam

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.02.18. 13:43:49

A skót reggeli nem elhagyhatatlan része a haggis csak opció.
A "Tattie scone" burgonya lepény viszont sokkal gyakoribb.

Artie 2017.02.18. 13:46:21

A reggeli kultúra része az is, hogy mikor mész retyóra? Segítek, te a reggelikultúráról írtál.

2017.02.18. 13:56:12

"Semmi bonyolítás, ami a francia konyhára egyébként oly jellemző."

Mármint hogy a francia konyha nem bonyolít túl semmit? LOL! Pont hogy mindent túlbonyolítanak, itt van előttem egy francia sztárszakács receptkönyve meg egy francia professzionális séf iskola könyve. A francia konyha jó, de minden, csak nem egyszerű és főleg nem spontán.

A kínai reggelihez felszolgált olajban sült kelttészta rúd egy nagyon olajos ízű, nagyon levegős, száraz ropogósra sült lángostészta. Beleteszik darabokra törve mantou-ba is, ami egy édes, gőzben készült nagyon puha "kenyér" tekercs.

Népszerű a nagyon híg, vizes köles vagy köles-rizs kása is, ezekbe szárított pici halak, snidling, marhahús, tojás is kerülhet. Kb. úgy néz ki, mint egy jó ebéd elfogyasztása és azt követő erősebb ivászat utáni hányás.
De eszik a luobo gao nevű gőzben készült fehérretek masszát, "lepényt" is, amit bazsalikomos omlettbe burkolnak.

És isszák a cukoros, szar tejes feketeteát hozzá.

A libanoni mezze is megért volna pár sort.

2017.02.18. 14:01:32

@funfun: @MolnarErik: a tipikus magyar reggeli a csavaros kifli. A hajnalban kutyasétáltató/kutyaszarató lakótelepi alkoholisták által a kis éjjelnappali garázsboltban vett, féldecis üvegben forgalmazott vodka, barack, rum vagy whisky ízű szar, pancsolt, aromából kevert szeszesital. Aminek az üvegeit és lecsavart kupakjait aztán a panelház bejárata előtt a korláton, a postaládák tetején vagy a liftben hagyják.
Meg mellé a reggeli cigi, amit szarás közben pattintanak el.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.02.18. 14:06:52

@Kit_Summer: Hmm. Otodik eve keszitek ir reggelit, de errol meg csak nem is hallottam, annyira tradicionalis. Akkor mar inkabb tenyleg a porridge, azt valoban mindenki eszi.

Alick 2017.02.18. 14:33:27

Van, aki reggel nem igazán tud kiadósat enni. Nálam ez változó, de nyáron gyakran beérem 2-3 banánnal vagy más gyümölccsel.

csizkek 2017.02.18. 14:38:10

A nemet reggeli elegge egyszerusitett, mert itt eleg nagy tajegysegbeli kulonbsegek vannak. A kave az vacak, de az a filteres kave. Az egvilagon semmi koze a torok kavehoz!

A holland tipikus reggeli a vajaskenyerre boritott csokireszelek. Az alma stroop meg nem szirup, hanem lekvar allagura fozott, karamelizalt almale.

Advanced Flight 2017.02.18. 14:40:27

Én voltam svéd családnál nyaralni. Reggelire fahéjas tekercset ettek, meg füstölt heringet és paradicsomot. Kenyeret mutatóba nem lehetett látni, csak azt a Wasa nevű, fűrészporízű Abonett-szerű szart. Végül vasárnapra (!!) a mi kedvünkért vettek egy cuccot, ami átmenetet képzett a kenyér és a kalács között, és amúgy nagyon finom volt, de kicsit csodálkoztak, amikor két perc alatt betoltuk az egészet :-)

Advanced Flight 2017.02.18. 14:41:11

@csizkek: "vajaskenyerre boritott csokireszelek"

broáf

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.02.18. 15:51:39

@Firestarter.18: nem az erőben van zavar hanem a szerző angoltudásában. A Pudding (két d-vel) a hurkát jelöli. Ez elég csúnya benézés a szezőtől. Ír szállodákban a 'traditional irish breakfast' része 1-1 szerelt májas és véres hurka. Érdemes kipróblni, erősen közelít a magyar hurkához, de azért picit más a fűszerezése.

AcidJazz 2017.02.18. 16:08:09

A black pudding magyarul véreshurka. A kaymak meg egy mascarpone szerű krémsajt.

hexa 2017.02.18. 16:54:01

Magyar reggeli miért nincs a felsorolásban?

fran7 2017.02.18. 17:18:38

Érdekes cikk volt és tetszett. A tipikus magyar reggeli, Zsíros kenyér, vajas kenyér egy kis kakaóval vagy tejjel illetve férfi embernek ha kemény napja van szalonna, sonka vagy kolbász. Nyilván nem tökéletesen fedi a valóságot, de

Savior 2017.02.18. 18:15:56

@karandash: a nagy arc senkinek sem áll jól, akkor meg főleg vicces, ha az illető egy egyszerű mondatot (amit beidéztél) nem tud értelmezni.

Egyébként Japánban szokás még (hal helyett) nattós rizst enni reggelire. Abban ez is a haggisre hasonlít, hogy elsőre egy külföldi nem igazán tudja hova tenni. Van aki tizedszerre sem. :)

szmoker (Homo Trollicus) 2017.02.18. 18:58:45

Angol reggeliből kihagytátok a narancslekvárt.
Szállodában 10-15 féle narancslekvár volt. Borzalmas mind.

vuvuvu2 2017.02.18. 19:54:23

@Advanced Flight: a vajaskenyérre borított csokireszelék nagyon is finom tud lenni. nem kell a kenyeret agyonvajazni és étcsokis reszeléket kell venni. először mi is idegenkedtünk tőle, de aztán kipróbáltuk és nem is olyan rossz! de valóban, a holland reggeli nagyon sokféle lehet. lehet pl. egy tál müzli joghurttal, vajas kenyér sajttal, vagy felvágottal, lekváros kenyér, vagy a már említett csokireszelékes kenyér, vagy nutellás kenyér. de mi szoktunk kolbászos rántottát is enni ha van hazai kolbász :-)

Hollandexxonvaldez 2017.02.18. 23:41:12

a reggeli az amit percek alatt összecsap az ember,egy kávé mellé.Hollandiában Bajorországban(nem Németország!) és Ausztriában éltem,meg most is ott élek,a régi magyar vidéken Stájerországban(IV.Béla).azt eszünk reggelire ami jól esik.ha hideg pörkölt esik jól nokedlivel akkor azt.amúgy egy 2méteres magyar kollégám definiálta a szendvics fogalmát: 2 rántott hús közé 1 szelet kenyér,aztán a rántotthús mellé nem kell köret mert bőven van a panirban zsemlemorzsa,illetve minden húsevő vegetáriánus mert a marha a birka,a disznó is növényt fogyaszt :))))

Hollandexxonvaldez 2017.02.18. 23:44:48

@vuvuvu2: 20éve van mogyoró,mák,dió allergiám.ezért ezeket a dolgokat sonkával kolbásszal,szalonnával helyettesitem.kanállal ehetem a disznózsirt,egészséges,nem halok meg tőle....de 2 szem mogyoró lemenne....annyi.hála isten a hurkában nincs mogyoró :))))))

bobbafet 2017.02.19. 08:35:46

@Skankhunt42: egyetértek, sokáig ettem. mondjuk lehet, hogy nem a legegészsegesebb...

altimus 2017.02.19. 10:24:46

a black puding-ot fekete puding helyett celszerubb lenne veres hurkanak forditani.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.02.19. 11:34:35

Reggelire babot és fokhagymát biztosan nem ennék.
Az én reggelim mindig: fél csésze forró tejbe 5 teáskanál zabpehely és egy teáskanál méz, hozzá két tükörtojás, egy szelet megsütött pannónia sajttal, egy adag salátával.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.02.19. 11:41:35

@Advanced Flight: Hát igen.... Ilyen reggeli után a nap hátralévő részében már nincs gond a kajával....
Jó fogyókúrás ötlet. :)