A B1 blog gasztro rovata



Túrófánk: nincs órákig dagasztás és kelesztés

Még mindig február, még mindig fánk

2017. február 28. - kation

A túrófánk talán azért is nagyon szerethető, mert a klasszikus fánkhoz képest tizedannyi idő alatt el lehet készíteni. Az íze és az állaga azonban nem okoz csalódást: átmenet a fánk és a túrógombóc között. Különösen finom és könnyű, ha még azon melegében megesszük - én például nem szeretem a Lipótiban kapható, kőkemény és hideg túrófánkot.

turofank1.jpg

Reggelire, ebédre egy tartalmas leves után vagy vacsorára is hipp-hopp, 20 perc alatt elkészíthető. Legyen otthon hozzá:

  • 25 dkg túró
  • 1 tejföl
  • 1 legalább M-L-es tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 kanálnyi barna cukor, ízléstől függően 
  • ha van kezeletlen héjú citromunk, akkor 1/3 citrom héja vagy ha nincs ilyenünk, akkor 1/3 citrom leve
  • 1 kávéskanálnyi szódabikarbóna (végső esetben helyettesíthető sütőporral is)
  • legfeljebb 25 dkg liszt
  • olaj a sütéshez
  • porcukor, lekvár a kínáláshoz

Az elkészítése nem nagy ördöngösség,

nincs órákig dagasztás és kelesztés.

Egy keverőtálba felütjük a tojást, hozzátesszük a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat vagy levet és a túrót. Villával áttörjük és összekeverjük. Hozzátesszük a szódabikarbónát és elkezdjük adagolni a lisztet. Én 18-20 dkg-nál többet nem teszek bele, így könnyű marad. Addig érdemes kis adagokban hozzátenni a lisztet, amíg még könnyen keverhető, de már testet masszát kapunk. 

Közben felmelegítjük az olajat, és amikor forró kisméretű kanállal beleszaggatjuk a tésztát. Én két kanalat használok, hogy könnyebb legyen leválasztani. Van, aki ragaszkodik a kis gömbökhöz, és szaggatom, ahogy esik és így evés közben játszhatunk túrófánk Rorschachot. Ha nem sütőport használtunk, akkor a fánkok valamennyit nőni fognak, erre érdemes odafigyelni. Amikor beleszaggattuk a fánkot az olajba, akkor közepesre visszavesszük a lángot és így sütjük. 1-2-3 perc után átfordítjuk a fánkokat és a másik oldalukat is megsütjük. Lecsepegtetjük az olajtól, akár kiszedhetjük papírtörlőre is.

Tálalás előtt, még melegen meghintjük porcukorral és valamilyen savanykás lekvárt készítünk mellé. Nekem például az almás-gyömbéres lekvár istenien harmonizál, de a szeder vagy nem túlcukrozott baracklekvár is kiváló.

turofank2.jpg

És egy kis ismeretterjesztés a végére: a túrófánk Kelet-Európában jellegzetes étel, kifejezetten gasztronómiai élményeket kereső külföldi vendégeinket is kényeztethetjük vele.  

(Képek forrása: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr6212281241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.03.01. 00:08:06

Mi értelme van egy gasztroblognak, ahol az ember arra se veszi a fáradságot, hogy megcsinálja az ételt és lefotózza saját maga??

Rébusz 2017.03.01. 05:07:58

@Before: nekem fel sem tűnt, de jogos. A sort még lehetne folytatni: miért szükséges a lipóti pékséget lehúzni egy sima recept kapcsán, ezen túlmenően pedig a vége sem sikeredett túl jól, ugyanis pontosan ugyanilyen a képen lévő túrógombócot tőlünk nyugatabbra is készítenek és fogyasztanak, a pékségekben, bevásárlóközpontokban pedig hidegen, keményen árulják.. Az ízéhez pedig csak annyit, hogy a túrót szinte érezni sem lehet benne. Remélem, a leírt recept finomabb és nem ugyanaz, mint a képeken található túrógombóc. Hozzáteszem: én speciell a lipótiét soha nem kóstoltam, de még látni sem láttam.

Rébusz 2017.03.01. 05:09:51

Korrigálom magam: természetesen a túrófánkra gondoltam, amikor túrógombócot írtam.

wwwbz 2017.03.01. 09:14:10

@Before: Mi értelme van egy gasztro blognak, ahol a mértékegység 1 tejföl?
Inkább így kellene: keverj össze ezt-azt, izlés szerint...

Vetési Ágnes 2017.03.01. 17:40:16

mi az az 1 tejfel? kis pohár, kanál stb...már ha atojás mérete nem mindegy!

dr. Szalsza 2017.03.03. 19:56:02

hahó! tök jó a recept, kipróbáltam, néhány kommentelőnek azt hiszem túl sok az ideje! az egyetlen fontos dolgot mégse szúrták ki, mégpedig azt, hogy a tejföl a hozzávalók között ott van, de a recept szövegéből mintha kimaradt volna, ezt korrigálhatnád!

u.i.: jogos a Lipóti kritika is! Üdv!