A B1 blog gasztro rovata



Megpenészedett, upsz, de azért még megehetem?

2017. március 03. - kation

Biztosan mindenki járt már úgy, hogy túl sok dolgot vásárolt vagy egyszerűen csak valami nagyon elbújt a hűtőben, és mire megtaláltuk, bizony megpenészedett. penesz1.jpg

Anyukám ilyenkor gondolkodás nélkül kidobja. Nagymamám néha leszedi a penészt, és közli, hogy ezt még meg lehet enni. Utánaolvastam, vajon mi is ilyenkor a teendő?

Együk meg vagy ne együk?

Mivel penészből is többféle létezik, a válasz sem könnyű. Amit alapvetően tudnunk kell, hogy míg néhány penészfajta kifejezetten káros és veszélyes, addig más penészfajták semmilyen kockázatot nem jelentenek az egészségünkre. Én például kifejezetten szeretem a penészes sajtot, a kéksajtot - ennek organikus része a penész, és mindez nem is olcsó.

Néhány ökölszabály, mi maradhat a hűtőben, miután kivágtuk belőle alaposan és mélyen a penészes részt - de azért együk meg minél hamarabb és semmiképp ne adjuk érzékeny gyomrú vendégeknek vagy kisgyerekeknek:

  • száraz szalámik
  • kemény sajtok
  • szilárdabb gyümölcsök, amiknek a nedvességtartalma alacsony
  • alacsony nedvességtartalmú zöldségek, mint például a sárgarépa, fehérrépa vagy krumpli.

penesz3.jpg

És aminek mennie kell, ha penészt látunk rajta:

  • puha gyümölcsök és zöldségek
  • korábban elkészített ételek
  • tejtermékek (tej, joghurt, túró és lágy sajtok)
  • húsok
  • kenyér
  • lekvár.

Alapvetően ne pazaroljunk, és ne dobjunk ki élelmiszert.  A hosszú távú és fenntartató megoldás a tudatosabb vásárlás. 

De ha arra gyanakszunk, hogy az étel megromlott, akkor inkább ne kockáztassunk.

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr6212280717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bernivan 2017.03.03. 21:36:25

Kapitalista, nacionalista....mi is a harmadik? .....a TRAPPISTA!!! AZ A LEGBÜDÖSEBB A 3 KÖZÜL!!! (by Hofi Géza)

Alick 2017.03.03. 22:30:38

@bernivan: Mit szóljon akkor a pálpusztai és az olmüci?
:)

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.03. 22:49:13

A szó Stilton mond valamit? vagy brie egyik sem kemény sajt

Ratyi Manó 2017.03.03. 23:46:24

Ki kell dobni a hűtőt is!!!

átlátó 2017.03.04. 00:17:12

..ugyanmá...öreganyám a lekvárról levette a penészt, oszt kanalaztuk. A befőtt szintén...a csirkebelet nem kanalaztuk.

Leooo 2017.03.04. 00:42:07

Mitől penészedett meg a lekvár?? Nem volt otthon egy szemernyi szalicil a befőzésnél?
(NEEEEEM, ne mondjátok nekem, hogy csakis a bűzös nátrium-benzoát, meg, hogy a szalicil rákkeltő! Tudjátok mi a rákkeltő? Ha az alvó rák hátára hűtött citromlevet öntesz, na az!)

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.03.04. 01:25:17

Vajon a penész is úgy szelektál mint mi?
Akkor is, ha azt mondom:egyen meg a penész!
Egy penész virággal azért le lehet feküdni?

Hollandexxonvaldez 2017.03.04. 02:12:44

lekvár? penész? le kell szedni a tetejéről azt ennyi.ja én nem bolti lekvárról beszélek.:))))

7-8éves lekvárnak semmi baja! Sőt,sok sok éve előkerült pár üveg olyan 10éves baracklekvár,szó szerint késsel kellett kivágni az üvegből.fel lehetett kockázni mint a rendes sonkát :)))) ja az egy dolog,hogy barackon,cukron,szalicilen kivűl egyéb adalékot nem tartalmazott :DDDD sonka....ökörtóni apám megvett egy 24ezer forintos spanyol sonkát....szóltam neki hogy talán nem kéne,mert az nem rendes füstölt sonka,ize nincs,mi a faxért kell megvenni egy majd 10kilós sonkát ha nem rendes magyar füstölt amit jóizűen megeszik az ember.na,hülye megvette,szépen felcsavarozta a helyére.első döbbenet abban ért engem hogy le volt vákumozva....fólia.
közel 3hónap alatt elfogyott belőle vagy fél kg....közben meg nálunk a rendes heti sonkafogyasztás(füstölt,nem tescos) veri az 1kg-ot.
na ott maradt a spanyol szar,nézem centis penész lepi már.havernak elmeséltem,mondja hogy akkor ha nem kell hozzam fel neki.igy is lett.lemosta salétromsóval,aztán vasfűrésszel 4db-ra vágta,majd bekente pirospaprikával.utána pirospaprikás-fokhagymás pácot kapott 6hétig!!!!! ugye amihez a spanyolnak meg az olasznak lövése sincs,és utána lett ize a volt spanyol sonkának! tervezte hogy megfüstöli,ez elmaradt,bablevesbe,meg 4tojás/10deka sonka/fő reggelibe elment

gigabursch 2017.03.04. 09:50:55

Néhai nagyapám vegyészmérnökként és gyógyszerészként került el az Urál másik oldalára, némi kirándulásra.
Az egyetlen antibiotikumuk a penészes kenyér volt.
Nyilván ésszel, de tudták miről szól a dolog.

Senki se volt ott TBC-s...

Zed is not dead yet 2017.03.04. 10:36:41

Penész és penész között van különbség. Különösen, amikor pl. egy camember-t, vagy brie-t eleve adott fajta penésszel oltják. A hűtőben "beleeső" penészek meg akármifélék lehetnek. Aztán ha nem tudjuk pontosan miféle, akkor jobb inkább kerülni, kisebb a kockázat és a veszteség, ha egy üveg lekvár megy a kukába, mintha valaki megbetegszik miatta. Persze aki másként gondolja, csak egye, de ne etesse meg másokkal, mert ő azt gondolja hogy nincs kockázat (ez különösen az átcsomagoló- és reciklálóművész élelmiszeripar és -kereskedelem, meg a "piszkospanna" tipusú háziasszonyok és férfiak esete).

vackor1 2017.03.04. 11:03:06

@Leooo:
Édesanyám sok üveggel csinál különböző - általában a saját kerti - gyümölcsökből , de amikor felnyitom a palacsinta vagy a rizskoch miatt és nem fogy el az egész üveg, utána van, hogy egy nagy penészréteg lesz a tetején, hiába zárom vissza az üveget és tárolom a hűtőben - megnyitásig nem kell és addig soha nem lesz semmi baja...
Na, azt a réteget leszedem róla és hajrá !! :)))

Elnök Úr 2017.03.04. 14:39:07

@Hollandexxonvaldez
"lekvár? penész? le kell szedni a tetejéről azt ennyi.ja én nem bolti lekvárról beszélek"
A penész mondjuk pont nem kérdezi meg, hogy ez most bolti vagy otthoni lekvár:) S van egy rossz hírem. A penészgomba fonalas, szóval attól, hogy te leszeded a tetejéről, az bizony lejjebb is ott lehet, különösen akkor, ha egy lágyabb lekvárról van szó.
A sonkás marhaságra meg kár szót fecsérelni, almát hasonlítasz körtéhez.

ebella 2017.03.04. 14:55:57

Lekvárt meg lehet enni penészeszesedés után is, A tetejét elszeded. Semmi bajod nem lesz tőle.

ebella 2017.03.04. 14:58:47

@Elnök Úr: Mégse lett soha semmi bajom tőle, ha penészesedésnek indult lekvárt megettem a látható penész leszedése után. Mástól se hallottam, hogy megbetegedett tőle. Az íze meg rendben van.

Elnök Úr 2017.03.04. 16:08:17

@ebella: Az, hogy neked nem lett bajod vagy te nem éreztél rajta semmit édes mindegy, a világ nem a te szubjektív értékeléseid alapján működik. A tény, attól még tény marad: attól, hogy a tetejét leszeded, még a penészfonál többi része ott lehet lenn. Egy keményebb lekvárnál nem jelentős a történet, egy lágyabbnál viszont akárhogy szedegetheted a tetejét, az attól már sz*r marad. Persze ettől még nagy valószínűséggel nem lesz komoly bajod, mivel nem kilószámra eszed a lekvárt, így az is lehet, hogy a szervezeted könnyűszerrel legyűri, az is lehet, hogy megúszod egy kis fosással.

GallaiG 2017.03.04. 19:46:46

Én se hallottam még senkitől, hogy meghalt volna tőle.

elemes 2017.03.04. 22:24:01

...és ha a szilvalekvár tetejéről leszedem a penészt?

elemes 2017.03.04. 22:25:06

@GallaiG:

nem az van, hogy meghal direkt a penésztől, hanem hogy némely penészfajták olyan toxint termelnek, ami maradandó májkárosodást és növeli a májrák kockázatát.

Via de. Servicio privata 2017.03.04. 22:57:52

A penész bizonyítottan veserákot okoz.

ComLo 2017.03.05. 13:01:21

@Hollandexxonvaldez: Wow ... a haverod hogy megmutatta a sok hülye olasznak meg spanyolnak!!! Valami über király srácok lehettek, szeretnék felnézni rátok!

Menjen is p*csába, minden olasz/spanyol a szar íztelen húsaikkal, sajtjaikkal! Paela, Pizza?? hát mi a szar az?? Csülkös bableves, meg rántott pacal!!

A tanmese jutott eszembe róla, mikor az orosz újgazdagok felfedezték maguknak a francia sípályákat, este pedig kirendelték az 1000 eurós borkülönlegességeket ... hogy kolával megigyák ...