A B1 blog gasztro rovata



Batáta gyorstalpaló

Megéri-e az árát?

2017. március 09. - kation

Ma már számtalan burgonyafélét kaphatunk a sarki zöldségesnél is: főzni, sütni vagy salátának valót. És szépen lassan beszivárognak a piacra a különlegességek is, mint a csicsóka vagy a batáta, ismertebb nevén édesburgonya. A kísérletező kedv, a kíváncsiság és a pénztárca szorítása vetekszenek egymással: kipróbáljuk-e? De egy esélyt érdemel az édesburgonya is. Én kifejezetten szeretem, a férjem szerint nem annyira jó, mint amennyibe kerül (700-1000 Ft/kg). 

edesburi5.jpg

Mit érdemes róla tudni?

  • tulajdonképpen kiváltható vele a hagyományos burgonya (csak meg kell szokni az ízét),
  • vitaminokban gazdag: van benne C-, B2, B6 és E-vitamin,
  • van még benne kálium, réz, mangán és vas is,
  • alacsony a zsírtartalma, miközben a szénhidráttartalma magas.

Mit lehet belőle sütni-főzni?

Nem vicc, bármit amit a klasszikus burgonyából is, és teret ad a kreativitásnak is a különleges íze miatt. Íme 5+1 lehetőség, amibe beleszerethetünk.

1. Lehet köret. A legjobb, ha héjastul betesszük a sütőbe és jól átsütjük. Ez mérettől függően 1 óra,+/- 10 perc. Ilyenkor a héja megkeményedik, és könnyen le lehet hámozni. Pürésítjük, teszünk hozzá vajat, őrölünk rá egy kis sót és borsot és kínálhatjuk a kacsamelltől a rántott húsig minden mellé. Krumplipüré deluxe.

Szintén köret készíthető belőle vagy akár gyerekeknek délutáni nasi, ha meghámozzuk és felkockázzuk, majd olívaolajjal kikent tepsibe szórjuk a batátát, és teszünk rá ízlés szerint zöldfűszert, például bazsalikomot vagy kakukkfüvet. 160 fokon lassan készre sütjük. Mindez feldobható téli szezonban úgy is, hogy céklát vagy sütőtököt kockázunk még a tepsibe, esetleg lilahagymát cikkezünk mellé és együtt sütjük meg a zöldségeket.

edesburi2.jpg

2. Chips. A zöldségchipsek, különösen ha otthon készülnek, egészséges alternatívát jelenthetnek a mindennapokban a trash food utáni sóvárgásbán. Az édesburgonya chipset sütőben érdemes készíteni, a következő módon: hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk fel tetszőlegesen. Lehet olyan, mint a klasszikus chips, hajszálvékony karikákban. Lehet olyan, mint a sült krumpli, kis hasábokban. Lehet olyan, mint a spagetti, hosszú vékony csíkokban. Vághatjuk hasábokra, mint a steak burgonyához. És még sorolhatnánk. Ha ez megvan, mehet az olívaolajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe egy rétegben az édesburgonya. Érdemes egy ecsettel még a tetejét is átkenni olívaolajjal. Esetleg kicsi só mehet rá és be a sütőbe. Ha fűszereznénk is a rozmaring nagyon jó barátja lehet. Félidőben egyszer rázzuk meg és pirítsuk, ameddig ízlésünk diktálja. 

Ehetjük magában vagy egyszerű joghurtos mártogatóst is kínálhatunk hozzá.

3. Leves. Sok zöldségkrémlevesbe szoktunk tenni egy szem burgonyát, amit nyugodtan fel lehet cserélni édesburgonyával. Én legutóbb a brokkoli krémlevesbe tettem itthon árválkodó batátát.

Ha az édesburgonyára alapoznánk a levest, mert ilyet is lehet, akkor érdemes a sűrítésnél kókusztejet használni tej vagy tejszín helyett, mert szépen kiemeli az ízét (és nem, a kókusztejtől nem lesz kókuszízű a leves, viszont nagyon selymes lesz). Ezen felül a szokásos krémleves elkészítés igaz itt is: párolunk vajon kevés hagymát, majd jöhet a felkockázott édesburgonya. Megfőzzük, pépesítjük és jöhet a sűrítés. Tetejére piríthatunk sonkát, bacont vagy akár céklaszeleteket is.

4. Főétel. Ha az édesburgonyát akarjuk a központba, akkor leginkább a töltés jöhet szóba. Például kellemesen kombinálható a sós ízekkel: megtölthetjük az édesburgonyát miután középen kettévágtuk és kivájtuk a közepét, fetából, aszalt paradicsomból, spenótból és olívabogyóból készült, oregánóval fűszerezett keverékkel. 

edesburi1.jpg

Kerülhet bele hús is. Izgalmas változat, ha kettévágjuk hosszában a batátát, betesszük a sütőbe 25 percre, majd kivesszük és a belsejét kivájjuk, hogy csak egy 1-1,5 cm vastag réteg maradjon a héjában. Ebbe tölthetünk bármilyen szárnyashúsból készült ragut, és visszatesszük a sütőbe, összesütjük, pirítjuk. 

5. Desszert. A batáta, mint a sütőtök is, kellemesen édeskés íze miatt jó alapanyag a pitéhez. Vagy akár brownie-hoz. Utóbbihoz elő kell sütni az édesburgonyát és összetörve belekeverjük a sütemény előkészített tésztájába, ami a szokásos. 

edesburi3.jpg

+1 Nem csak a krumplit, hanem a kenyeret is lehet vele helyettesíteni. Mivel pirítósnak is kiváló alapanyag. Hosszában toast szélességű szeletekre vágjuk és héjával mehet a pirítós sütőbe, kétszer-háromszor is érdemes közepes fokozaton szakaszosan pirítani. Feltétnek kerülhet rá édes vagy sós is: banán vagy tojásrántotta vagy vegyes saláta... 

Én mindenképpen a batáta mellett voksolok. Az amerikai nézők kedvéért: igen, azért mert ennyire sokoldalú.

(Képek Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr6912276453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2017.03.10. 10:51:25

Fel szeretném hívni a posztíró figyelmét, hogy általában a "helyettesítés" vagy "alternatíva" bármi esetében akkor valid, ha a helyettesítő valami költsége ugyanannyi vagy olcsóbb (lásd a gesztenyepüré babból, meg a pótkávé, a margarin, meg ilyenek).

Egy húsárban mért "krumpli" (ezer forintért akár hat-hét kiló "rendes" burgonyát is kapni a piacon...) helyettesítőnek használata, tekintve, hogy egy itthon nem termő, drága importtermék, nem helyettesítés, hanem sznob flancolás.

A "csak meg kell szokni az ízét" sem különösebben érv. Ennyi erővel a kutyaszar is van olyan jó csemege, mint a csoki, csak meg kell szokni az ízét.

Attilajukkaja 2017.03.10. 11:34:30

@Void Bunkoid:
" a "helyettesítés" vagy "alternatíva" bármi esetében akkor valid, ha a helyettesítő valami költsége ugyanannyi vagy olcsóbb "
Ez is lehet egy verzió. De másként is értelmezhető. Pl. hogy csak ez van éppen kéznél, vagy hogy ki akarod váltani a gabonát, vagy egy magasabb glikémiás indexű alapanyagot, vagy egy mások által utált ízű zöldséget, vagy egy ételallergiát okozó ételt stb. valami mással.
Csak szerettem volna felhívni ezekre a lehetőségekre is a figyelmedet. :o)

steery 2017.03.10. 13:29:13

Már régóta halogatom a batáta kipróbálását, főleg az ára miatt. De talán az idén egyszer venni fogok és megnézem, milyen püréként, sütve meg levesben.

Ramil Safarov 2017.03.10. 17:07:37

Én oda vagyok a baltákért, de ételt sosem készítenék belőle. Ez egyszerűen marhaság.

A fickó 2017.03.26. 11:32:45

@Void Bunkoid: Nem mondhatnám, hogy túl tájékozott vagy batáta téren. :)

"drága importtermék," Nos, már-már batátatermelő nagyhatalom vagyunk. :DDD A viccet félretéve Ásotthalmon (is) termelik kiváló minőségben és több fajtáját. Az ára pedig nem több, mint minőségi krumpli ára, vagy annak kétszerese. 200 forintokért leginkább agyonvegyszerezett, agyonműtrágyázott íztelen takarmánykrumpli kapható csak, azt meg inkább egyék az állatok - vagy azok sem. A batáta, mivel nincs természetes levéloldali ellensége, nem kell permetezni sem.

www.bivalyos.hu/price-list

Viszont a krumplit szerintem azért nem helyettesíti, mert nem ugyanaz a műfaj, az egy dolog, hogy semmi köze a burgonyához, de ízben is ég és föld.
Ennyi erővel a csicsóka is helyettesítheti, de az is teljesen más ízvilág. Én nem győzöm kiirtani - szeretem, de szinte ingyen és igénytelenül nő, mint állat. :) Ha krumplit akarok enni, azt krumplival szeretném helyettesíteni. :D