A B1 blog gasztro rovata



4 tuti tipp a kenyér frissen tartására

2017. augusztus 02. - kation

Abban talán mindenki egyetért, hogy a frissen sült, kívül ropogós és belül puha kenyér a legfinomabb. Az egyetlen baj csak az, hogy nagyon hamar elveszíti a kenyér ezt az állagát. Számtalan pékséget kipróbáltam már, hátha az alapanyagokon múlik.  Ugyan ez is számít, de úgy tűnik, a titok mégis a tárolásban rejlik.

Íme néhány alapszabály, hogy a kenyér/kalács/zsemle friss maradjon.kenyer1.jpg

1. A kenyérnek nem a papírzacskó a legjobb tárolási mód

Sok helyen, részben környezettudatossági okból papírtasakban adják a kenyeret. Hazaérve azonnal vegyük ki belőle és csomagoljuk fóliába vagy helyezzük egy műanyag tasakba. Rendszeresíthetünk erre például egy kenyeres szatyrot.

Arra vigyázzunk, hogy ne maradjon túl sok levegő a zacskóban, mert ettől megpuhulhat a kenyér héja. 

2. Vegyünk igazi kenyértartót!

Aki sok kenyeret eszik, ne spórolja meg ezt a tételt, mert a speciálisan kialakított kenyértartóban e legjobb a mikroklíma a kenyér frissen tartásához. Arra figyeljünk, hogy soha ne töltsük teljesen teli, és mindig tartsuk zárva a tartót.

Ha nincs teli, akkor megfelelő a levegő minősége, hogy a kenyér külseje ropogós maradjon, és emellett a nedvességtartalom is éppen elég odabent ahhoz, hogy a kenyér belseje puha maradjon.

kenyer4.jpg3. Aki mindig friss, meleg és ropogós kenyérre vágyik: fagyasszon!

Ez a franciáknál és a németeknél tejesen elterjedt szokás: a megvásárolt kenyeret nagyobb darabokra vágják vagy akár felszeletelik és légmentes tasakokban lefagyasztják.

Kb. 2-3 hónapig áll el a fagyasztóban a kenyér.

Étkezés előtt pedig mehet a sütőbe egy rövid időre vagy a szeletelt kenyér akár a pirítós sütőben is olvadhat. A frissesség élménye garantált. kenyer3.jpgArra figyeljünk, hogy a felolvasztott kenyér további tárolásra nem igazán alkalmas, tehát csak annyit süssünk, amennyire várhatóan akkor és ott szükségünk van. 

4. Soha ne tegyük hűtőbe a kenyeret!

Nem egy családnál láttam már, hogy a kenyér is a hűtőben várja a felhasználást. Tilos! Ha csak nem akarjuk olyan sokáig őrizgetni a kenyerünket, amikor a fenti lehetőségek bármelyikében már megpenészedne - a hűtő mikroklímája ugyanis csak ettől óvja meg a kenyeret. Cserébe viszont hatszor olyan gyorsan puhul meg a héja, és veszíti el frissesség jellegét. 

+ 1 érdekesség: a bagett alapvetően más konstrukció, mint a kenyér, ezért azt próbáljuk meg mindig frissen elfogyasztani, mert a fenti trükkök csak többé-kevésbé működnek a bagett esetében

+1 javaslat: ha igazán frisset szeretnénk, akkor készítsünk magunknak kenyeret. Ha begyúrunk és megkelesztünk egy nagyobb adag tésztát, akkor azt fagyasztóban hónapokig tárolhatjuk kiporciózva, és mindig annyit sütünk meg, amennyire éppen szükségünk van.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr8412686681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.08.02. 13:07:14

A zacskónál a hagyományos konyharuhába tekerés is jobb tárolási módszer. A kenyérpirító nem biztos, hogy örül a fagyasztóból kiolvasztandó kenyérnek, ha jég is kerül bele...

cheyene 2017.08.03. 16:22:39

10 éve rendszeresen teszem a hűtőbe a kenyeret,semmi gondom nincs ezzel.

Attamatta 2017.08.03. 17:01:24

Zacskóban mindig szivacsos lesz a kenyér, akármennyire is nyomjuk ki belőle a levegőt. A tárolóban önmagában kiszárad a kenyér, de ha tiszta pamutanyagba betekerjük, akkor pont megfelelő lesz az állaga, és nem is penészedik be 2-3 nap alatt.

A Nő illata 2019.07.05. 08:55:29

A fa kenyértartóban kiszárad a kenyér. Profibag kenyérzsák a legjobb megoldás. Nekem bevált.
www.profibag.net/kategoria/kenyerzsak/
süti beállítások módosítása