A B1 blog gasztro rovata



Sok múlik a tálaláson: látványos és gyors fogás karfiolból

2017. november 05. - kation

Nem mindig könnyű a családot rávenni arra, hogy zöldséget is egyenek. A látványos tálalás, az újszerű elkészítési módok ebben a harcban nagy segítségünkre lehetnek. Hiszen lássuk be, egy idő után mi is megunjuk a főtt, sült vagy párolt zöldségköretet. karfiol1.jpg

Alább egy karfiolsteak-receptet mutatunk be,

ami ebédre jó köret egy kis sült csirkemellhez. A karfiol fennmaradó részéből pedig estére készíthetünk karfiolpürét, ami szintén több társsal kínálható: grill sajt, sült zöldségek vagy akár hússal is. Ha úgy tartja kedvünk, akkor pedig együtt is kínálhatjuk a karfiolból készült steaket a pürével.

Egy fej karfiolra lesz szükségünk, valamint olívaolajra, vajra, sóra, borsra és igény szerint zöldfűszerekre, például kakukkfűre.karfiol2.jpgA steak készítéséhez középen kettévágjuk a karfiolt egy éles késsel. Mindkét félről levágunk egy 1,5-2 ujjnyi szeletet. A maradékot félretesszük.  Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk fel, és a forró serpenyőbe tesszük a karfioldaraboka a szebbik felükkel lefelé. A feni oldalt meglocsoljuk fél kanál olívaolajjal, megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal. 4-5 percig süssük, amíg aranybarna lesz, aztán fordítsuk át és a másik oldalt is süssük kb, ugyanennyi ideig. Ha ezzel elkészültünk, az olajat csorgassuk át egy tepsibe és tegyük bele a két karfioldarabot is, és 160 fokon süssük további 10-15 percig, amíg átpuhul a steak belseje is. 

A megmaradt és félretett karfiolból lesz a püré.

Tegyük egy lábasba és sózzuk meg,valamint adjunk hozzá annyi alaplevet, hogy még ne lepje el teljesen. Fedő alatt, alacsony fokozaton főzzük puhára. Szedjük ki a karfiolt, adjunk hozzá egy kanál vajat és fél csészényit a főzőléből, majd óvatosan pürésítsük botmixerrel. Amikor már krémes, adjuk hozzá a friss kakukkfüvet, és ezzel is turmixoljuk össze. karfio3.jpgA karfiolnak egyébként számos pozitív élettani hatása van: jó forrása a K- és a C-vitaminnak, rengeteg antioxidáns van benne, és rostjai nem engedik a veszélyes baktériumok túlszaporodását a gyomorban.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr5513047014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.11.06. 18:23:11

Nagyon szép a kép!

"jó forrása a K- és a C-vitaminnak, rengeteg antioxidáns van benne"
Lehet tudni, hogy milyen antioxidánsok vannak a karfiolban? A C-vitamin 40 C fok felett ugye elbomlik, ezért az nem számít egy ilyen receptben.