A B1 blog gasztro rovata



Segítsük az emésztést természetesen

2017. november 08. - kation

Ugyan szedhetnénk probiotikumokat is, de mivel ezt a cikket nem a gyógyszer- és étrendkiegészítő-gyártók támogatták, ezért most mutatunk néhány olyan konyhai alapanyagot, amelyek segítik az emésztést. Felhasználhatjuk őket természetes formájukban vagy tabletták helyett alkalmazhatjuk a belőlük készült esszenciális olajat inkább.emesztes5.jpgEzek a szuper alapanyagok a gyömbér, a szegfűszeg, a borsmenta, az oregánó és a kardamom. Mind ezekre, mind az étrendkiegészítő tablettákra igazándiból azért van szükségünk, mert meglehetősen sok feldolgozott élelmiszert, cukrot és mesterséges anyagot tartalmazó ételeket eszünk. 

A borsmenta talán az egyik legrégebben alkalmazott természetes gyógymód a hasfájás, hasi görcsök és az émelygés ellen. Másrészt például a borsmentaolajnak étvágycsökkentő hatása is van, tehát nem csak a panaszok megszüntetésében segít, hanem kicsit szabályozza is a kalóriabevitelt.

Használhatjuk sajtolt olaj formájában, ekkor kisebb koncentráció is elég lesz, de forrázhatunk magunknak a borsmenta levelekből teát is. emesztes1.jpgA gyömbér számtalan remek hatása közül egyébként csak az egyik, amit a belekre gyakorol. A belőle készült olaj, de maga a növény is jó hasmenésre, emésztési nehézségekre és hányás vagy hányinger ellen. Hányinger ellen például a gyömbéres-mentás limonádénál kevés hatékonyabb dolog létezik.

Az elkészítésnél arra figyeljünk, hogy szemben a klasszikus limonádéval, a lereszelt vagy felkarikázott gyömbért először kevés vízzel le kell forrázni. Ha állni hagytuk 10-15 percig ezt a főzetet, utána jöhet a szokásos limonádé készítési eljárás: menta, citrom és víz. Majd hűtsük ki, és kortyolgassuk.emesztes6.jpgHa szegfűszeget vagy szegfűszegolajat használunk, akkor a bélgázok ellen dolgozunk, amik időnként komoly hasfájást tudnak okozni. A felfújódást, a has feszülését is csökkenti a szegfűszeg. Az íze és az illata miatt még desszertekbe is belecsempészhetjük ezt az emésztéssegítőt.

 Az oregánónak és a belőle nyert olajnak leginkább a gyulladáscsökkentő hatása jelentős. Vírusos és baktériumos gyomor- és bélrendszeri megbetegedések kezelésében is hatékony. emesztes3.jpgNálunk talán kevésbé használatos a kardamom. Íze és illata nagyon intenzív, gyümölcsöket, de akár a kávét is tökéletesen kiegészítő, keleti fűszer. A kardamomból nyert olaj elsődleges hatása az emésztés stimulálása. Ebéd után egy kardamommal fűszerezett kávé duplán jó választás.

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr4013047646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba121 2017.11.09. 09:21:13

Nem tudom, miért kell mindig a SZUROKFÜVET latinul írogatni Magyarországon...

trillárom 2017.11.09. 09:34:26

Szerintem még az édeskömény is nagyon jó és hatásos.

Dr. Trejo 2017.11.09. 09:47:57

Hogyan maradhatott ki a csicsóka a felsorolásból?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.11.09. 10:51:53

Bél Flóra
(Major Annának)

Mi a szennyesnek az Omo,
Ha a foltok űbernagyok,
Teo képmásra gyúrt Homo
Sapiensnek én az vagyok.

Midőn támad Szalmon Ella,
Csűrcsavarván beled, gigád,
Parancsomra ugrik s ella-
-pítja gyógybacilus brigád.

Ráharapván döglött lóra,
Méreganyag pépre, ha ver,
Megment druszám, Élő Flóra,
Béltestvéri tök jó haver.

Imádom, ha sok a dolgom,
Biotápra sose állj át,
S be ne küldd, mert fültőn morgom
Aloéék Veruskáját!

Mint vadnyúlnak répa-rolád,
S vájtfülnek egy Verdis Aid-
-a szóló, oly vígságot ád
Végvárvédnem bélbolyhaid!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/02/bel-flora.html

degeco 2017.11.09. 14:37:19

@Csaba121: hazamentél a polgári kör gyűlésről, levetted a cifra dolmányt és még tartó magor hevületben arra gondoltál , hogy most megmutatod milyen jó magyarnak lenni a zsindexen?
Mi a f.om az a szurokfű ?