A B1 blog gasztro rovata



5+1 tuti házi fűszersó

2017. november 11. - kation

Nem mintha bajunk lenne a boltban készen kapható fűszersókkal, de ahogy instant kávét sem iszunk egy bizonyos kor fölött, úgy magára valamit is adó konyhatündér nem használ E-számokkal is gazdagon dúsított, előre elkészített fűszersókat. Mit tehet helyette? Készít magának, hiszen nem egy nagy ördöngösség. Sőt, megsúgjuk: ha túl sok lett, akkor egy szebb üvegcsébe csomagolva ajándéknak is kiváló lehet a házi fűszersó.so4.jpg

Az elkészítés lehet rusztikus, akkor a sódarabokat és a fűszereket csak egy üvegbe töltjük a megadott mennyiségben és összekeverjük, majd állni hagyjuk. Jobban kijönnek azonban az ízek, ha a sódarabokat és az ízesítést egy darálóban vagy fűszermalomban összeőröljük, vagy hagyományosabb megoldások kedvelői mozsárban is törhetik és keverhetik az alapanyagokat, majd ezt az őrölt-tört keveréket töltjük üvegcsékbe. Csak pár perccel több munka, de jobban kihozza az ízeket és mutatósabb is lesz. so3.jpg

Provence-i fűszersó

Itt fontos, hogy szárított fűszereket használjunk. Én egyébként minden ősszel a fűszernövényeim felét lefagyasztom, a másik felét pedig szárítva teszem el, mert van olyan recept, ahol ez utóbbi változat jobb, mint most is. Először készítsük el a provence-i fűszer keveréket: 1-1 evőkanál kakukkfűre és rozmaringlevélre lesz szükségünk, valamint 2-2 kávéskanálnyi majoránnára, bazsalikomra, illetve 1-1 teáskanálnyi levendulavirágra, oregánóra és zsályára. Keverjük össze a fűszereket és egy őrlőben daráljuk le, töltsük üvegekbe. 

Ha fűszersóvá alakítjuk, akkor a keverékből 2 evőkanálnyit emeljünk ki és keverjük össze 2 evőkanálnyi nagyszemű sóval, majd őröljük le és lezárt üvegben tároljuk. 

Chilis fűszersó

3 evőkanál chiliport keverjünk el 2 evőkanál köménnyel, 4 kávéskanál fekete borssal, 3 kávéskanál sóval, 2 kávéskanál paprikával, 1 kávéskanál fokhagymaporral, 1 teáskanál szárított oregánóval, 1/2 kávéskanál szárított chilipaprika-darabbal és ha csípősen szeretjük, akkor 1/4 kávéskanálnyi cayenne-i borssal. 

Fokhagymás fűszersó

1 csésze nagyszemű sót, például kóser sót összekeverünk 12 cikk meghámozott fokhagymagerezddel. Betesszük az őrlőbe, és egy sütőpapírra megdaráljuk a keveréket. Elsimítjuk a keveréket a lehető legvékonyabban, és 1-2 órára 170 fokos sütőbe tesszük. Arra vigyázzunk, hogy a só még ne barnuljon meg. Ha a sütőben való szárítástól összeállt volna a massza, akkor törjük kisebb darabokra és őröljük meg újra. 

Citromos-rozmaringos fűszersó

1 csésze nagyszemű himalájai sót keverjük össze 9 ágnyi friss rozmaring levelével és 1 kezeletlen citrom reszelt héjával. A keveréket őröljük meg, vékonyan terítsük sütőpapírra, majd a fenti módon szárítsuk ki. 

Paprikás csirke fűszersó

2 teáskanál nagyszemű sót keverjünk el 4 evőkanál pirospaprikával, 2 teáskanál szárított oregánóval és csipetnyi cayenne-i borssal. Ha van otthon porított fokhagymánk, vagy már elkészítettük a fokhagymás fűszersót, akkor ebből is keverhetünk hozzá. Egy őrlőben daráljuk meg, és töltsük jól záródó üvegbe. 

Zabos-levendulás

Mert ne feledjük, hogy a házi fűszersók nem csak főzésre, de fürdőzéshez is kiválóakso1.jpg

Szükség lesz 1 csésze Epsom-sóra (gyógyszertárban kapható, keserűsónak is hívják), 1/2 csésze tengeri sóra, 1 csészényi kisebb szemű zabra, 8 csepp levendula-illóolajra (figyeljünk, hogy 100% tisztaságút használjunk), 1/4 csészényi morzsolt levendulavirágra és '/2 csésze kukoricalisztre. A sót és a zab nagyobbik részét őröljük meg, majd keverjük el alaposan a többi hozzávalóval és töltsük üvegekbe. Egy kisebb maréknyit adjunk a fürdővízhez, és úgy érezhetjük magunkat, mint Kleopátra.

És hogy milyen üvegcsékbe töltsük? Az IKEA és a vasedény is számtalan látványos megoldást kínál erre. 

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr10013206831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balinko99 2017.11.11. 19:59:59

E szám mentes? Miért kell ezt az ostobaságot erőltetni?
E 260 - Ecetsav
E 300 - Aszkorbinsav (C-vitamin)
E 290 - Szén-dioxid
E 296 - Almasav
E 270 - Tejsav
stb, stb...

Benikuty 2017.11.12. 14:07:26

@Balinko99: igaz. Az egész egy ostobaság.

mpl 2017.11.12. 14:52:34

És a konyhasónak is van E száma.

“Az E számok az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai. Feldolgozott ételek címkéin gyakran szerepelnek Európában. A számozás az International Numbering System (INS)-t követi, amit a Codex Alimentarius bizottság állapít meg. Az INS adalékanyagoknak csak egy részét engedélyezte az EU”
(wikipedia)

Broad 2017.11.12. 16:29:58

Balinko99 már megelőzött, de azért leírom. Magára valamit is adó konyhatündér tisztában van az E-számokkal és nem ír ostobaságokat.

Berelhetoreklamfelulet 2017.11.13. 11:23:28

Hát igen, az E számok bizony elég komoly veszélyforrások. Mindenkinek el kéne kerülnie az összes olyan ételt, ami E számokat tartalmaz, különösen a E948 a veszélyes, ezt semmilyen formában nem lenne szabad fogyasztani !!!!!