A B1 blog gasztro rovata



3 gyors, egyszerű, de nem unalmas köret krumpliból

2017. november 14. - kation

Esszük levesnek, főételnek, köretnek, mi lehet az? Solamen tuberosa, burgonya, krumpli, kolompér, pityóka, földialma. Mindenki szereti, de azért érdemes változatosabb elkészítési módokat is keresni, hogy nehogy unalmassá váljon! Ezek a receptek kimozdítják a krumplit a statisztaszerepből és reflektorfénybe állítják.krumpli2.jpg

A burgonya olyan nagy népszerűségnek örvend, szerte a világon termesztik és fogyasztják. A családban a krumplit hússal, a húst pedig krumplival szeretik, így a köretek variálása számomra remek megoldás a változatosabb ételek készítéséhez. Jöjjön most 3 típus, amit egyszerűen és gyorsan lehet köretként készíteni:

Zöldséges rösti

Sárgarépát, cukkinit, burgonyát, hagymát (akár fokhagymát is) reszelek le, összekeverem olíva olajjal és tojással, sózom, borsozom és kanállal kis kupacokat készítek egy sütőpapírral bélelt tepsibe, megsütöm. Az összetevők bármikor kiegészíthetőek más zöldségekkel és a hozzávalók aránya is változhat a személyes preferenciák szerint. Szaftos húsok mellé köretnek vagy tejföllel mártogatósnak is ízletes.krumpli3.jpg

Töltött, sült burgonya

A krumplikat a sütőben körülbelül egy óra hosszát sütöm, amíg a héjuk megrepedezik és puhák lesznek. Utána hosszában elfelezve a közepét kikaparom egy tálba, ahol összekeverem üvegesre pirított vöröshagymával, kis vajjal, sóval, borssal. Adhatunk hozzá még póréhagymát, brokkolit, bármilyen más zöldséget vagy akár szalonnát. Az így kapott masszát a burgonyafelekbe visszateszem, sajttal megszórom, és 10 percet sütöm még.krumpli1.jpg

Pestós, főtt burgonya

A krumplit sós vízben megfőzöm. Közben elkészítem hozzá a pestót, ehhez bazsalikomot, fenyőmagot, fokhagymát, sót és borsot turmixgépben simára keverek. Fokozatosan adok hozzá olíva olajat, amíg sima állagú nem lesz a keverék. Ízlés szerint parmezánt is lehet a  belekeverni. Az elkészült pestót lassan a főtt burgonyára adagolom és folyamatosan keverem. Főleg egyszerűbb sült vagy grillezett húsokhoz szeretem.

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr6913218281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sic! 2017.11.14. 21:22:21

A rösti/röszti és a tócsni/lapcsánka abban különbözik egymástól, hogy amiben tojás és/vagy liszt (esetleg egyéb kötőanyag) van, az egészen biztos nem rösti/röszti.

siriq111 2017.11.14. 23:42:54

Toltott burgonyat sem igy csinaljak.

wigwam 2017.11.15. 09:41:48

Ha már tudományos nevekkel dobálózunk, a helyes a Solanum tuberosum lesz...

Wod Meselo 2017.11.15. 17:26:06

Nem mennék odáig ,hogy Solanum tuberosum :) Főleg ennél a postnál nem. De azért a post-toló egy részleges anyaghányadott is felvezethetett volna... De hát lopott postnak hiányos a tartalma.