A B1 blog gasztro rovata



Mivel helyettesíthetjük főzéskor a bort?

2018. január 16. - kation

Előfordulhat, hogy nincs otthon bor. Ez egy szomorú felismerés, és még elkeserítőbbé válik a tudat akkor, amikor éppen nyakig benne vagyunk a főzésben, és a recept szerint is szükségünk lenne rá. Nem kell csapot-papot hátrahagyva rohanni a boltba, van néhány tippünk arra, mivel helyettesítsük a bort. Csupa nem alkoholos ötletet mutatunk, mert olyan helyzeteket is hozhat az élet, amikor nekünk vagy épp vendégeinknek tilos az alkoholfogyasztás, de az íz vagy zamat, amit a bor hozzáadhatna az ételhez, mégis jól jönne.bor1.jpgNem mindegy azonban, hogy vörös- vagy fehérbort kell pótolnunk. 

Fehérborra leggyakrabban a rizottóknál és tésztaszószoknál lehet szükségünk. A bor ilyenkor az étel savasságához, édességéhez vagy aromájához járul hozzá. Másrészt a borban párolás a húsok esetében a puhasághoz, a szaftosság megőrzéséhez kell, például egy sült csirkemell esetében. 

Használhatunk fehérborecetet. Ez főleg akkor jó, ha a serpenyő alján maradt húsléből szeretnénk öntetet készíteni. Az aromája éppen olyan, mint a száraz fehérboré, hiszen abból készül, csak éppen nincs benne alkohol. Ha 1 pohárnyi borra lenne szükségünk, akkor az 1 pohárban 1:3 arányban legyen ecet és víz. Szintén szószokhoz helyettesíthető a fehérbor frissen facsart citromlével. Ilyenkor, ha 2 dl borra lenne szükség, akkor 1:1 arányban citromlevet és vizet adjunk az ételhez. Ha mélyíteni szeretnénk egy étel ízét a borral, akkor jól jöhet helyett a sűrű csirke- vagy zöldségalaplé, amihez hozzáadunk poharanként 1 evőkanál borecetet vagy citromlevet.bor2.jpgHa inkább félédes vagy édes fehérborra lenne szükség, például desszertek esetében, akkor jól jön helyettesítésre a rostos szőlőlé, fehér szőlőből. Megkapjuk az édes ízt, az alkohol nélkül. Ha az édességen túl a bor zamatára is vágynánk valamiképp, akkor 1 csészényi szőlőléhez adjunk 1 evőkanál fehérborecetet vagy friss citromlevet.

A vörösborra húsok pácolásánál, szószok készítésénél, esetleg ragukhoz is szükségünk lehet. Saját háztartásunkban az elmúlt években ugyan nem fordult elő, hogy ne lett volna otthon vörösbor, az azonban már megesett, hogy csupa olyan borunk volt otthon, amit nem szívesen főztünk volna el. Könnyebb szívvel helyettesítem a Pfneiszl lányok bioborát az alábbi alapanyagokkal, a bort pedig inkább az étel mellé tartogatjuk.bor3.jpgLegkisebb zamatveszteséggel a vörösborecet használata jár. Hígítsuk vízzel 1:3 arányban, hogy végül azonos mennyiséggel dolgozzunk. Az alaplé is jó szolgálatot tesz, különösen, ha 1:3 arányban keverünk bele borecetet is. Az alaplevek közül a csirke- és a zöldséglé mellett szóba jön még, sőt ajánlott is a marhaalaplé használata a vörösbor helyettesítésére. Ezzel a megoldással a bor savassága nélkül kapunk hasonló végső ízt. A gyümölcslevek közül a kékszőlő-, a gránátalma- vagy az áfonyalé lehet jó. Figyeljünk, hogy csak 100%-os gyümölcslevet használjunk és bátran keverjük a borecettel, 1 kanálnyival poharanként. Ezek a gyümölcslevek részben pótolják a bor savasságát, és ízükkel-színükkel fokozzák az étel ízletességét. 

Meg kell azonban jegyezni, hogy egyik helyettesítő sem adja vissza teljesen az eredeti ízhatást. A tippünk az, hogy mindig legyen otthon 1-1 üveg, kifejezetten a főzéshez használt vörös- és fehérbor. Ebből is ki kell tapasztalni, kinek mi válik be. A vörösek közül én Gere cuvee-t használok főzéshez, míg a fehérnek valamilyen Nyakas-féle bort. 

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr7913310645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.