A B1 blog gasztro rovata



Bort és sajtot otthonülős, téli estékre

2018. január 26. - kation

Van egy életkor, ami felett nem mindegy, hogy milyen bort iszunk. Különbséget tudunk tenni a minőségi borok között is, és lassan kezd kialakulni egy új igény: hogy olyan sajtot együnk a bor mellé, ami még jobban kihozza a bor zamatát. Most megmutatjuk az ideális párosításokat. S bár ez a poszt nem lesz éppen olyan, mintha egy francia borász mesélne és közben kóstoltatna, mégis: borrajongóknak kötelező kipróbálni, lehetőleg házi bagettel.sajt1_1.jpg

Cabernet sauvignon: együnk hozzá kemény sajtokat, például cheddar sajtot, én személy szerint a világossal jobban szeretem, mint a vörös cheddarral. De jöhet a parmezán vagy az edami is. Ha inkább édes párt keresünk, akkor jöhet az étcsokis trüffel. A testes vörösnek jól harmonizáló kiegészítői ezek a markáns ízek. A cabernet sauvignon igazi száraz bor, hosszan lecsengő ízzel. Személyes kedvencem a Sauska-féle. 

A nagy vörösborok közé tartozik a kékfrankos is. Penészes sajtokkal, márványsajttal tökéletes párost alkot. Desszertként idei is jöhet egy különlegesebb étcsoki bázisú trüffel. A Heimann Pincészet bármelyik kékfrankosát jó szívvel ajánlom, csakúgy mint a soproni Weninger-birtok borait.

A merlot-hoz, ami egy selymes, de nem túl erős bor, nagyon jól illik a feta. Desszertek közül valamilyen csokis süteményt ajánlanánk hozzá, mondjuk egy gazdag étcsokis ízívilágú vajas tartot. Én egyébként nem szerettem a merlot-t, de amióta megkóstoltam a Pfneiszl lányok bio merlot-ját, teljesen átértékeltem az álláspontomat. 

Még mindig a vörösöknél maradva, évekig a pinot noir volt a kedvencem. Itt nagyon fontos, hogy milyen évjáratot választunk, ugyanis a pinot egy friss, könnyed bor, nem tesz neki jót, ha sokat áll, tehát legfeljebb 1 éves palackot válasszunk, azaz legfeljebb 2016-ost. Amit ajánlunk péládul St. Andrea Csakegyszóval fantázianevű bora vagy az Etyeki Kúria pinot-ja. Ennek a bornak jó kísérője a mozzarella, ami maga is egy könnyed sajt. Édességek közül leginkább a brownie illik hozzá, a maga gazdag vajas ízével.

Ha valamilyen cuveét iszunk, akkor érdemes megnézni, hogy mi benne a domináns ízvilág, és ahhoz igazítani a sajtválasztást. 

Fehér borokat talán kevesebbszer választunk borozós estékre, de ez is ízlés dolga. Számomra a fehérek kevésbé karakteresek, ezért inkább a megfelelő ételek mellé iszom, és akkor is csak a száraz fehérek közül válogatok. sajt5.jpgKözkedvelt fehérek a chardonnay és a szürkebarát. Ezekhez érdemes olyan sajtot választani, mint a brie vagy a camambert, amelyek maguk is lágyak, mint a bor, miközben az ízviláguk azért egészen gazdag. Desszertek közöl a krémes, gyümölcsös piték illenek leginkább ehhez a borhoz. A Balaton mellett kiváló chardonnay készül például a Légli pincészetben. 

Könnyű fehérbor a sauvignon blanc, amihez érdemes valamilyen félkemény, zsíros sajtot választani, mint az olasz fontina. Olyan desszerteket egészít ki szépen, amik édesek és savanykásak is egyszerre, tehát mondjuk egy citromos pite. Amit érdemes választani, az a Figula pince vagy Bott Frigyes borai.

Sokak jó barátja, akár egy egyedüli borozós estén Irsai Olivér. Olivér mindent elbír, jöhetnek a félkemény sajtok, az érlelt sajtok. a penészes sajtok és a füstölt sajtok is. Igazán desszerthez nem ajánlom, viszont gyümölcsökkel vagy gyümölcssalátával egészen jó páros alkothat, Talán az etyeki Nyakas pince a leginkább minőségi a felhozatalból. 

S persze fehérek között ott van még a közkedvelt tokaji furmint, amiből én még nem ittam olyat, ami kivált volna a többi közül, pedig a legfancybb erdőbényei furmintokat kóstoltam végig. Mellé kínált penészes sajtok ide vagy oda. Talán csak a Homonna pince emelkedik ki a maga furmintjaival.

Vagy ott a móri ezerjó, amiből szintén a legolcsóbbtól a kézműves borig válogathatunk, de különösen mélyebb benyomást nem hagynak maguk után. Ami inkább megmarad, az a hozzá társuló érlelt vagy juhsajt íze. Ha mégis ajánlani kell, akkor Miklós Csabi jöhet csak szóba. Egyébként pedig mindkét bort gyümölcsös süteményekhez érdemes kínálni.

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr3213595601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.