A B1 blog gasztro rovata



Ha a tökéletes tortát keresi, megmondjuk, hol találja

2018. február 02. - kation

Idén úgy alakult, hogy nem tudtam a szokott helyen tortát rendelni férj születésnapjára. Sebaj, van egy desszertműhely, amivel hónapok óta szemezek, itt volt az ideje kipróbálni. A tapasztalat: külső Erzsébetváros igazi kincset rejt, mindazoknak akik valami különlegesre és minőségire vágynak. A kis ékszerdoboz a Tonkababa, és a cikkből kiderül, mi is az a desszertműhely.torta1.jpg

Kata, a Tonkababa megálmodója nagyon kedves fiatal nő. Egyszerű messenger-beszélgetés, találkozás, előleg, hosszas adminisztráció nélkül kitalálta milyen lenne számomra az ideális torta.

Kicsit nehéz eset vagyok, mert férj csak a csokitortát szereti, esetleg lekvárral (de az szóba sem jött, mert én nem szeretem), gyümölcsök és extrémebb ízkombináció kizárva. Így arra jutottunk, hogy egy francia stílusú mousse-torta lesz az igazi, kétféle csokiból. Az alapanyagok minőségiek, Kata a francia Valrhona cég csokoládéit használja. Hogy azért ne legyen snassz az alkotás, így az ízvilág egyszerűségét a többféle textúra teszi izgalmassá. Ez úgy nézett ki, hogy volt egy streusellel bevont piskóta alapnak, a belsejébe egy lágyabb cremux került kakakóbabtöretes tejcsokiganache-sal (számomra ez a rész volt a csúcs), a a külsején étcsokimousse volt, valamint csokoládéglaz-burkolás. Igen, így elmondásra is hízik az ember szeletenként egy kilót.

De a végeredmény könnyű volt, etette magát. 8 szeletes tortát rendeltem, és két nap alatt ketten megettük. Nem lehet neki ellenállni. Íze, illata pont olyan, amit mindig is kerestem. Így nem álltam meg, és kikérdeztem kicsit Katát, honnan ez a szenvedély, ami bizony érződött a süteményben.torta3.jpgB1 blog: Honnan jött a Tonkababa név? És mi az, hogy desszertműhely?

Tonkababa Kata: Szeretem és sokat használom a tonkababot, így már évekkel ezelőtt eldöntöttem, hogy ha lesz egy saját helyem, Tonkababának fogom nevezni. Végülis azért lett desszertműhely, mert a gyerekeim még kis iskolások és egy cukrászdai nyitva tartás még nagyobb feladat lenne a számomra, nehezebb lenne megoldani a mindennapjainkat. Amikor elindítottam a helyet, akkor én valóban a legmagasabb minőségű anyagokat választottam, így csak megrendelésre tudunk desszerteket, tortákat készíteni. Csak annyit készítünk mindenből, amennyire igény van. Szállítunk étteremnek, illetve egyedi kéréseket is teljesítünk. Így nem termelődik felesleg, ami igazán kár lenne. 

B1: Mióta cukrászkodsz? Tanultad is vagy csak érzésre csinálod? Ha tanultad, akkor hol?

TK: Gazdasági-vendéglátó főiskolát végeztem, és a gyermekeim születése után szerettem volna más, kreatívabb dologgal foglalkozni, így kezdtem a cukrászat felé fordulni. A francia irányvonalon végül egy ilyen témájú kurzus indított el. Több hazai és nemzetközi kurzus elvégzése után már körvonalazódott bennem a saját hely megnyitása. 

B1: Honnan szoktál inspirálódni?

TK: Az anyagok, hozzávalók a kedvenc inspirációim, egy gyümölcs vagy különlegesebb hozzávaló nagyon be tudja indítani a fantáziámat, illetve a megrendelők is hozzák az ötleteiket (ahogyan te is).

B1: Mi a kedvenced, mármint a kedvenc desszerted?

TK: Nincs állandó kedvencem, szeretek új dolgokat kitalálni, például decemberben a Japanika étterem számára készítettem egy feketeribizlis-mákos desszertet, ezt nagyon megszerettem, következő télre lehet, hogy torta is lesz belőle.

B1: A hétköznapokban, otthon is mindig van valamilyen süti?

TK: Nincs itthon süti (nevet). Előfordul egy kis maradék, de nem sütögetek itthon. Szerencsére sokat dolgozom így ezt a szenvedélyemet ki tudom élni a munkámban.torta2.jpgNos, a szenvedélyt, a tehetséget és az elhivatottságot éreztük mi is. Jó szívvel ajánljuk Tonkababa Kata tortáit és süteményeit mindenkinek, aki kényeztetni szeretné az ízlelőbimbóit. 

(Képek: Tonkababa)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr8113581939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.