A B1 blog gasztro rovata



Variációk egy tepsire

2018. február 09. - kation

Mindenkinek, aki hozzám hasonlóan nem szeret mosogatni és nem akar egy ebédhez vagy vacsorához 5 lábast használni. Valamint mindazoknak, akik gyorsan szeretnének túl lenni az előkészületeken, mert ott a baba vagy éhes a férj és még sorolhatnánk a sürgető indokokat,

íme néhány egytepsis recept. Hirtelen felindulásból elkövetett vacsorának, de vendégvárónak is finomak az alábbi receptek. És ezeken az alapokon a marinádoknak és a köreteknek csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt.tepsi1.jpg

Fokhagymás-parmezános csirke és steak krumpli

Először tegyük a megmosott és steak burgonyának felvágott krumpliszeleteket a tepsibe egy sütőpapírra, amit vékonyan megkenhetünk olívaolajjal. Jöhetnek a fűszerek, elsősorban só és bors, és 15 percre tegyük be sülni a krumplit. Addig szeleteljük fel a csirkemellet, sózzuk és borsozzuk, valamint kenjük be az áttört fokhagymával. A krumplit söpörjük a tepsi széleire, és középre helyezzük a csirkeszeleteket, majd szórjuk meg parmezánnal és mehet vissza a sütőbe. Ennyi.

A fokhagymás-parmezános változat helyett készíthetjük úgy is, hogy a csirkemellre mozzarellaszeleteket- vagy golyókat helyezünk, és rá paradicsomkarikákat. 

Almás sertéssült

Szükségünk lesz almára, krumplira és olyan sertéshúsra, ami kellően szaftos (tarja vagy szűzpecsenye). Az almák magházát távolítsuk el, és cikkezzük 4 darabba. A tarját szeleteljük, a szűzpecsenyét akár egészben is hagyhatjuk. Egy tepsit kenjünk meg vékonyan olívaolajjal, halmozzunk almát az aljára, majd erre tegyük a húst, amit sózzunk és borsozzunk meg, esetleg egy kis rozmaring is jöhet rá. A tepsi szélre körben helyezzünk félbevágott parázsburgonyát, amit enyhén sózzunk meg. Még néhány cikk alma a hús tetejére, de nem kell, hogy teljesen befedje. Takarjuk le a tepsit, és mehet 1,5-2 órára a sütőbe. 

A gyümölcsök vagy bármilyen zöldség el is hagyható, és készíthetünk egyszerűen marinált sertéssültet burgonyával. 

Répás-krumplis lazac

Tépjünk le egy nagyobb darab sütőpapírt, helyezzük bele a halat és a hasábokra vágott sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk és leheletnyi citromlevet facsarjunk rá. Vágjunk hozzá egy szelet vajat, és alaposan csomagoljuk be. Ahogy halat sütünk, annyi csomagunk legyen. Ezeket helyezzük egy tepsire, és a maradék részre, körben a tepsi szélén tegyünk apró krumplikat, amiket héjastól fóliába csomagoltunk. Mehet a sütőbe. 

A zöldségeket és a halfajtát is váltogathatjuk, lehet tőkehal koktélparadicsommal vagy lazac másfajta zöldségekekel, például zöldbabbal.pac3.jpg

Mindent bele

Fogjuk az otthon lévő zöldségeket (például krumpli, sárgarépa, gomba, paradicsom, paprika, cékla), mossuk meg és nem túl apró, de közel azonos méretű darabokat kreáljunk belőlük. Szórjuk egy tepsi aljára és jöhet rá az otthon talált csirke- vagy pulykamell szeletelve vagy csirkecombok. Fűszerezzük sóval, borssal és a zöldségektől függően zöldfűszerekkel, mint a bazsalikom, kakukkfű, majoranna. Locsoljuk meg kevés olívaolajjal, fedjük le fóliával és mehet a sütőbe kb. 1,5 órára.

Itt is játszatunk még az ízekkel, hiszen ha szójaszószt vagy mogyoróolajat használunk, akkor fűszernek jöhet a gyömbér, valamint egy kis cayenne bors, és máris pikáns-keleties lesz az étel.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr5413603435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.