A B1 blog gasztro rovata



Tavasz a télben: csíráztatás

2018. február 16. - kation

A friss zöldségek íze és ára ilyenkor februárban még nem korrelál egymással. Ha mégis vágyunk valami egészségesre és zöldre, ami egyben vitaminbomba is, érdemes csírákat nevelni. Egy doboz bolti biocsíra árából legalább egy hónapig tudunk saját magunk csíráztatni, legalább tízszeres mennyiséget. És hogy miért együnk csírát? Mert szuperkaja: a kifejlett növénynél koncentráltabb és magasabb a protein, a vitamin és az ásványi anyag tartalma. Kalandra fel! csira3.jpg

Aki még nem biztos benne, hogy neki való ez a műfaj, csak a magokat szerezze be. A legtöbb bioboltban számtalan csírának való mag és magkeverék kapható. Ezek közül vannak olyanok, mint a retekcsíra, aminek az íze ugyanolyan, mint a friss retek. Más magok, mint a görögszéna pedig új ízeket ismertetnek meg velünk (legalábbis én még nem rágcsáltam kifejlett görögszénát). A keverékeket pedig úgy állítják össze, hogy azonos legyen a csírázási idő, ami általában 2-5 nap körül van. A pontos instrukciók mindig rajta vannak a csomagoláson, szerencsére.

Szükség lesz odafigyelésre, kevés türelemre, és kezdetnek egy befőttes üvegre gézlappal és gumival.csira2.jpg

Én is így kezdtem. Ha megtetszett, akkor érdemes azonban áldozni egy csíráztatótálra, mert nagyban megkönnyíti a folyamatos termelést. Nekem ez a típusú tál jött be, mert egyszerre akár 3-félét lehet benne nevelni, és az átlátszósága miatt folyamatos a csírák napfény ellátottsága, szemben a dekoratívabb, ám kevésbé praktikus és nehezebben tisztán tartható agyag csíráztatótálakkal.csira2_1.jpg

  • Minden csíráztatás az áztatással kezdődik.

A magokat meghatározott időre (ez is a csomagoláson található) hideg vízbe áztatjuk. Az előírt idő leteltével leöntjük az áztatóvizet, és a csíráztató tálba elosztjuk a kissé megdagadt magokat, majd még egyszer átmossuk és napos helyre állítjuk. 

  • Fontos, hogy ne hagyjuk kiszáradni a magokat.

Általában napi minimum kétszer folyó hideg víz alatt át kell öblíteni a tálat a tartalmával együtt. Ezért kell a befőttes üveget rágumizott gézlappal lefedni, hogy az öblítés után könnyen ki lehessen önteni a felesleges vizet. A speciális tálban pedig az alsó edény gyűjti a további lecsöpögő vizet. Én egyébként napi 4-5 alkalommal is öblítek, attól baja nem lesz.

  • És ezután már csak várni kell.

A gyors sikerélményt keresők kezdjék görögszénával: 12 óra áztatás után 2 nap alatt jön is a termés. Elsőre furcsa lehet a kinézete, a férjem azt várta, hogy a kis Alienek mikor törnek ki a tálból. De hamarabb ettük meg őket végül, minthogy katasztrófa törjön ki.

Kérdés persze, mihez kezdjük a csírákkal? Én leggyakrabban szendvicsre teszem, de pirítóssal is tökéletes és a különböző krémekhez-mártogatósokhoz is jól passzol. Házi gyroshoz, tortillához szintén tökéletes a többi húsos és zöldséges töltelék mellé. Illetve amikor van itthon csíra, akkor biztosan minden salátába dobok belőle. Jobban meg kell válogatni, hogy melyik csíra alkalmas erre, de rizottókhoz vagy wokban sült zöldségekhez is adhatunk a végén csírát. 

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr7513651306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.