A B1 blog gasztro rovata



Neked ki jön be: Jamie, Heston vagy Gordon?

2018. február 21. - kation

Számtalan gasztro műsort láthatunk a tévében, ki-ki megtalálta már a kedvencét. tv4.jpg

Hogy Stahl Judit például Nigella Lawson magyarosított változata-e, ennek eldöntését az olvasóra bízom. De a Stahl Judit vagy Jamie Oliver-féle amolyan főzzünk megérzésre konyha, nagyban különbözik a műsorok másik típusától, amit számomra Heston Blumenthal fémjelez, a maga tudományos konyhaművészetével. S persze ott van még a nagyon megosztó Gordon Ramsay is, mint a harmadik dimenzió ebben a műfajban. Három angol pasi, három karakter, három stílus.

Jamie Oliver, akinek mind a műsorai, mind a szakácskönyvei nagyon népszerűek hazánkban, kicsit olyan, mint a srác a szomszédból: mindig van egy jó ötlete, a tanácsai egyszerűek, és teli van érzelemmel. Elnézve amit csinál, az az érzésünk támad, hogy gyerekjáték lesz utánacsinálni. Ami aztán a valóságban nincs mindig így, de legalább a reményt megadja.

Jamie népszerűségét az is mutatja, hogy több országban, köztük nálunk is nyitott éttermet. Egy külföldi éttermében dolgozó ismerősöm szerint egészen jó nála dolgozni, mert sokat lehet tanulni, nem fél megosztani a tudását.

tv1_1.jpgEzzel szemben Heston Blumenthal patikamérlegen kimért stílusa és összetevői egy más világba kalauzolnak. Mert főzni és sütni tulajdonképpen tudomány. Éppen olyan eszközigényes, precizitást és fegyelmet követelő folyamat, mint például egy műtét. Olyan konyhai eszközöket használ, amik sokszor még az átlagos éttermekben sem tartoznak a chef felszerelései közé. Ő a tudós, az innovatív szakács. Aki emellett művész is, amit a tálaláskor érezhetünk leginkább. Ez az, amiről azt érezzük: lehetetlen küldetés otthon utánacsinálni. Mégis tetszik, mégis inspirál. tv6.jpgÉs ott van még Gordon Ramsay, a szabadszájú séf. A műsorain külső szemlélőként jót derülhetünk, de kérdés, hogy aki nem tiszteli az embereket, vajon hogyan tud szenvedélyesen főzni? Vajon az alapanyagokkal, az eszközökkel és a segítőivel hogyan bánik? Nem is a receptjeivel híresült el, sokkal inkább az internetes mémek sztárja lett - ez Tibi atyánál még oké, de nekem egy szakács esetében kevés.

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr1413638600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2018.02.22. 18:22:48

Hát igen. Volt már olyan cikk is, hogy Gordon konyháján dolgozó magyar azt írta, hogy kedves, figyelmes. Aztán meg kell nézni a családjával főz jeleneteket. Meg, mikor a macskája betévedt a forgatásra a konyhába, és annyi volt a reakciója, hogy kicsim, most menj ki, és a macska kiment, tehát nyilvánvaló, hogy nem kirugdosni szokta. Az más kérdés, hogy zseniális színész is, aki pénzt tud csinálni egy börtön konyhájából, vagy egy üvöltözős műsorból is, de egy percig nem hiszem el, hogy nem tiszteteli az embereket. Ha úgy bánna a segítőivel, ahogy feltételezed, akkor nem lenne állandó, megbízható stábja, és nem tudna így megjelenni a közönség előtt. Én Gordont kedvelem.