A B1 blog gasztro rovata



Dobjuk föl a roston sült csirkemellet!

2018. március 03. - kation

Van az utcánkban egy kis olajos kifőzde, akiknek a megállító tábláján az szerepel, hogy roston csirkemell mindig rendelhető. És valóban, a roston csirkemell gyors és egyszerű étel, ami mindig kéznél van, és 10 perc alatt elkészíthető. Csak egy idő után kicsit unalmas. Mutatunk néhány olyan ötletet, amivel feldobhatjuk, de az elkészítés szintidejét nem növeli meg jelentősen.roston2.jpg

Személyes kedvencem a gyümölcsszósz. Szűk 1 dl vízben felforralunk 1 kisebb karika friss gyömbért, 2 rúd fahéjat, 1 evőkanál mézet. Hozzáadunk egy szűk maroknyi aszalt sárgabarackot, kevés datolyát vagy akár aszaltszilvát és még pár percig főzzük fedő alatt. Ezután hozzáadjuk a meghámozott és feldarabolt körtét, és fedő alatt, kis lángon még kb. 10-15 percig főzzük. Legjobb még melegen leönteni vele a rizs mellett a tányéron heverő roston csirkemellet.roston1.jpgA mártások között természetesen helyet kapnak a zöldségesek, amiket leggyakrabban tejszínnel tehetünk kicsit szaftosabbá, mert lássuk be, hogy a roston csirkemell éppen emiatt igényli a kiegészítést: önmagában néha kicsit száraz, és ha csak sózzuk-borsozzuk, akkor amilyen egyszerű, olyan jellegtelen étel lesz belőle. 

A firenzei mártás tulajdonképpen egy tejszínes-spenótos szósz. Először megpároljuk a spenótot kevés vajon és enyhén besózva, majd kiszedjük és félre tesszük. Aztán ugyanebben a serpenyőben ismét vajat olvasztunk és átpárolunk rajta 1/3 póréhagymát felkarikázva, valamint 2 gerezd fokhagymát apróra vágva. Amikor üveges, hozzáadunk egy kisebb doboz zsíros tejszínt és felforraljuk. Levesszük a tűzről, belefacsarunk egy negyed citromot, hozzákeverünk egy nagyobb maroknyi reszelt parmezánt, majd sózzuk és borsozzuk. Végül belekeverjük a spenótot és mehet is a csirkemellre. roston3.jpgA köretet is variálhatjuk, a gyúrós párolt rizs helyett jöhet az édesburgonyapüré vagy a sült sütőtök, esetleg párolt zöldségek. Illetve a saláta is kiváló: ebből érdemesebb többféle salátát (jégsaláta, rukkola, madársaláta) összekeverni koktélparadicsommal, apróra reszelt sárgarépával, esetleg kevés nyers céklával és az egészet egy olívaolajos-citromos öntettel kísérni.

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr1013694658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.