A B1 blog gasztro rovata



Sós karamella, te csodás

2018. március 10. - kation

Imádom a sós karamellát. Végülis a sima karamellát is szeretem, és a tejkaramellát is. A sós karamella talán azért emelkedik ki, mert azt süteményekhez is jól tudom társítani vagy akár a kávé ízesítéseként, keveset a tejhabhoz adok és mennyei élmény. Franciaországban ugyanúgy lehet a csomagolt sós karamelldarabokat kapni, mint itthon a cirillbetűs feliratú tejkaramellát. Mivel nálunk nincs ekkora kultúrája, legjobb és legolcsóbb is otthon elkészíteni ezt a remeket.karamell1.jpg

A keményebb karamella elkészítéséhez szükség lesz:

  • 100 gramm barna cukorra
  • 30 ml vízre
  • 20 gramm sós vajra
  • 1 nagyobb csipet sóra
  • 40 ml magas zsírtartalmú tejszínre

Ha inkább szószt készítenénk, akkor az előbbi mennyiségű alapanyagokhoz dupla adag tejszínt adjunk, azaz legalább 80 ml-t.

A cukrot és a vizet egy kis lábasban felforraljuk. Majd hozzáadjuk a cukrot is tovább melegítjük kb. 180 fokon, amíg aranybarna lesz (próbáljuk meg nem kevergetni, mert attól válik darabossá a massza). A tejszínt is felfőzzük lassan, alacsony hőfokon.

A cukros vízhez hozzáadjuk az apró darabokra vágott sós vajat, és óvatosan elkeverjük. Ebbe az alapba jöhet a forró tejszín, amit szintén óvatosan egy fakanállal elkeverünk.  Ha maradtak még benne összeállt karamelldarabok, akkor óvatosan átkeverjük, kicsit rá is melegíthetünk.

Akár kiönthetjük jégkocka tartóba vagy más formába is a sós karamellt. Ha megdupláztuk a tejszínt, és öntetet készítünk, azt is eltárolhatjuk hűtőben pár napig. Ha esetleg túlzottan kemény lenne, akkor melegítsük fel óvatosan a felhasználás előtt. karamell2.jpgA keményebb típusú karamellát ehetjük magában. A szószt pedig felhasználhatjuk öntetre süteményeken:különböző morzsapiték, francia jellegű tart-ok vagy sajttorták nagyon jó barátja, illetve a pohárkrémekben is nem csak mutatós, hanem finom is. De akár sütemények alapjaként is: browniehoz, muffinhoz, szárazabb kekszes alapokra vagy akár linzer jellegű tészták töltelékeként, töltetlék minőségében tortákhoz is kiváló. Nem utolsósorban be is kanalazhatjuk magában. 

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr113694546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.