A B1 blog gasztro rovata



Sajttal töltött csirkemell újragondolva

2018. március 17. - kation

Emlékszem gyerekkoromból a mirelitsajttal töltött csirkemellre. Annyira mély nyomott hagyott, hogy egészen mostanáig valami tudattalan módon kerültem ezt az ételt. Jöhettek a gyümölccsel töltött húsok vagy akár zöldségesek, de a sajtot kerültem, mint ördög a tömjénfüstöt. Ez a recept azonban feloldotta a gátlásokat (persze köze sincs a mirelit sajtos csirke élményhez): mozzarellával és spenóttal töltött csirkemell paradicsomszószban. És nem olyan bonyolult, mint amilyen hosszú a neve.csmell1.jpg

A töltött húsoknál a legfontosabb, hogy a hús megfelelően legyen előkészítve, azaz elég vékonyak, de megfelelően szélesek legyenek a szeletek, hogy a töltelék ne a szószban vagy a sütő zsiradékban kössön ki. A legegyszerűbb ezt már a hentesnél elintézni, a hentesek ugyanis a profi eszközeikkel csudaszép szeleteket tudnak készíteni. csmell2.jpg

Mivel ez elég laktató étel, ezért fejenként egy töltött mellett számolhatunk. Ha 2 főre szeretnénk főzni, akkor szükség lesz:

  • 2 nagy szelet kicsontozott csirkemellre, de akár pulykamell is jöhet
  • olívaolajra, frissen őrölt sóra és borsra, csipet barnacukorra
  • 2 nagyobb szelet óriás mozzarellára vagy bivalymozzarellára
  • 2 kézbe illő csokornyi spenótra
  • 4 gerezd fokhagymára
  • 1 kisebb fej hagymára
  • 1 doboz hámozott paradicsomra (ez leginkább az olasz boltokban kapható konzerv)
  • 1/2 csésze csirke- vagy zöldség alaplére
  • 1/2 teáskanálnyi balzsamecetre

A hagymát apró darabokra vágjuk, és a fokhagymával együtt kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, az alaplevet és kb. 10-15 percig főzzük. A végén levesszük a tűzről, beletesszük a cukrot és a balzsamecetet, majd pihenni hagyjuk.

A spenótot a szokásos módon, kevés olajon megfonnyasztjuk a maradék feldarabolt fokhagymával. Ezt is félretesszük.

A csirkemelleket kiterítjük, sózzuk és borsozzuk, majd rátesszük a mozzarellát és erre halmozzuk a spenót. Ha kész akkor félbehajtjuk, mint egy szendvicset. A tetejére még őrölhetünk kevés borsot. Amikor ezzel megvagyunk, akkor olajat hevítünk egy serpenyőben, és a "szendvics" mindkét oldalát 5-5 percig sütjük. A sajt is megolvad közben, a csirke pedig szépen megpirul. 

Tálaláskor a töltött csirkemellet még szósszal körbeöleljük. Leginkább rizs illik hozzá köretnek. 

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr8613694490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.