A B1 blog gasztro rovata5 tipp a hulladékmentes háztartásért

2018. április 04. - kation

Időről-időre felmerül ez a téma, de nagyon kevesen tudják hosszútávon tartani a környezettudatos szemléletet. Nem csoda, hiszen az üzletek sem erre rendezkedtek be, és mi magunk sem mindig gondoljuk végig, hogyan hasznosíthatnánk újra bizonyos dolgokat vagy hogyan csökkenthetnénk a szemét mennyiségét. A poszt apropóját a márciusban Budapesten megnyitó csomagolásmentes bolt adja, de mutatunk további ötleteket is azoknak, akik kacérkodnak a gondolattal.zw2.jpg

A csomagolásmentes bolt a 13. kerületben nyitott meg (újra). A koncepció lényege, hogy otthonról viszünk táskát, dobozt és/vagy tasakot a megvásárolni kívánt árucikkeknek. Amikor a nagyobb szupermarketek bevezették például, hogy a kis reklámszatyrokért fizetni kell, sokan elkezdtek odafigyelni arra, hogy vigyenek szatyrot magukkal. De van ellenpélda is: a kedvenc zöldségesemnél ingyen van a szatyor, és bár én mindig viszek táskát, néha külön rájuk kell szólni, hogy nem kérem a szatyrot.

Ugyanez igaz a nejlonzacskókra is: ami a csomagolásmentes boltban magától értetődő, hogy nem zacskózunk vagy otthonról vitt tárolót használunk, az a szupermarketben nagyon nem praktikus. Megnézném milyen arcot vág a pénztáros, amikor 15 szem krumplit kirakok és odaadom az árcímkét mellé. Mit lehet akkor tenni? A korábban már elvitt zacskókat újrahasznosítani és a címkét újraragasztani. Esetleg lehet a zacskónak alternatív új életet keresni: nálunk a kutyának válik be kakis zacskóként. Ez az újrahasznosítás olyan tetszetős gondolat lett, hogy több kollégám is elkezdte nekem gyűjteni a boltokból kénytelen-kelletlen összehordott zacskókat. Ez azonban nem igazi "zero waste" megoldás.

Persze nem könnyű mindig nagy táskákat magunknál cipelni, begyűrni a kis női táskába csak azért, mert munka után még szeretnénk bevásárolni. Ma már erre is van megoldás, a könnyen összehajtható bevásárló táskák formájában, mint például az IKEA-szatyor. De beruházhatunk valami designer kosárra is, ami nekünk inkább kedvet csinál a dologhoz. zw1.jpgDe a bevásárlás tudatosabbá tétele csak egy lépés a hulladékmentes háztartás/konyha felé. Most adunk még 5 tippet, amire odafigyelve jelentősen csökkenthetjük a keletkező szemét mennyiségét.

1. A papírtörlő, leánykori nevén Szilvia szinte minden háztartásban megtalálható. Rém praktikus, valóban. De a törlőruhák éppen ilyen jók. Nem is muszáj új törlőket beszerezni a papír kiváltására: jó nedvszívó képességű anyagból készült megunt ruháinkat is bevethetjük. Arról nem is beszélve, hogy ha kiiktatjuk a papírtörlőt, pénzt is spórolunk. 

2. A papírszalvétát is lecserélhetjük textil szalvétára. Egyrészt pénzt spórolunk, másrészt nem szemetelünk és harmadrészt sokkal elegánsabb a textil szalvéta. Megint csak nem kell óriási befektetést tenni és a Tchibótól drága pénzen rendelni ilyet, hanem egy jó állapotú régi lepedő vagy asztalterítő szétvágva, beszegve tökéletes szalvéta lesz.

3. A konyhánk méretétől függően az élelmiszereket tároljuk fa dobozokban, illetve kisebb mennyiségeknél vagy amit a hűtőbe szeretnénk tenni, ahhoz használjunk üveg tárolókat. Ezek a használat után könnyen elmoshatóak, újrahasznosíthatóak. Nem kell feltétlenül sokat költeni új üvegedényekre az Arcopaltól, bőven megteszi a régi befőttes üveg. Esetleg krétatábla festékkel festhetünk rá címkét vagy üveghez és porcelánhoz való dekorfilccel feldobhatjuk ezeket. Ez egyben azt is jelenti, hogy amikor kiürül a lekváros/mustáros/olívabogyós/tetszés szerint behelyettesíthető üveg, azt nem dobjuk el, hanem elmosva eltesszük. A zöldségeknek vagy gyümölcsöknek pedig kiválóan megfelelnek a textil zsákocskák.
zw3.jpg

4. Keressük a csomagolásmentes termékeket. Gyakran nagyon kevés árut csomagolnak egy dobozba. A kedvenc olasz boltomban például 10 dkg-ként van kimérve és bedobozolva a friss olívabogyó. Az elején hazavittem a dobozokat, próbáltam őket újrahasznosítani (csírákat tettem bele, sajtdarabkákat), de aztán sok lett. Most már viszem magammal vissza a dobozt, és kérem, hogy abba mérjenek ki. Persze ezt nem lehet mindenhol megtenni sajnos. Érdemes keresni azokat a termékeket, amiknek a csomagolását újra fel tudjuk használni, mint az üveges tej vagy joghurt.

5. Vásároljunk nagyobb tételeben. Ha veszünk egy 2 kg-os lisztet, akkor kevesebb a szemét, mint ha kétszer 1 kg-ot veszünk. Úgyis elfogy. Arról nem is beszélve, hogy ha nagyobb tételben vásárolunk, akkor gyakran az ár is kedvezőbb.  

(Képek: Pinterest, Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr6013752100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valóság nevű unokahúgotok 2018.04.05. 10:02:06

Ha megeszed a szarodat, nem is kell kajára költened!:-)

Arról nem tidom, hallotál-e már, hogy létezik szelektív hulladékgyűjtés és -újrahasznosítás is, tehát a hazavitt és kidobott műanyag, papír, stb csomagolóeszköz többkört is lefut.

Ami a mosnivanó törlőkendőket, szalvétákat illeti: ha a mosás moszószer-, mosószer-előállítási, elektromosáram- és vízfogyasztási igényét és ezek teljes ökológiai lábnyomát is belekalkulálod, magad is láthatod, hogy sokkal nagyobb környezetterhelést csinálsz ezzel, mint Szilviával.:-)

Te is az egybites zöldek közé tartozol, akiknél ez az egész egy mánia, nem pedig végiggondolt-végigszámolt folyamat.

Up! 2018.04.05. 12:53:28

Csatlakozom az előttem szólóhoz. A fenti felsorolás nem minden esetben környezet védelem, csak a probléma máshova helyezése. (ha nem látom nincs is?)

SHRV 2018.04.05. 15:21:09

Szerintem ezek nagyon hasznos tanácsok, amióta textil szatyrot használok illetve üveges tejet veszek, lényegesen kevesebb szemetet termel a háztartásunk. Nem mindegy, hogy naponta 1 műanyag palackot kidobunk vagy az üveget visszaváltjuk. Ugyanezen elvek mentén áttértem a befőzésre, éves szinten 50 konzervdobozt megspórolunk csak a paradicsomon. Itt nem a probléma máshova helyezéséről van szó, elmosni egy üveget minimális költséggel jár, míg a műanyag palackokat szintén el kell mosni (zsírosan nem lehet kidobni), szelektálni kell, elszállítani, utána válogatni, majd megy jó esetben a feldolgozóba, ahol szintén jelentős többletköltséggel/energiával feldolgozzák.

élhetetlen 2018.04.05. 15:46:46

@Valóság nevű unokahúgotok: Igen, Valóság, igazad van. Nekem is ez jutott eszembe a textillel kapcsolatban. Csak annyi, hogy nekem van konkrét tapasztalatom. A szomszéd vett két asztalterítő anyagot, megkért, szegjem el, mert az előzőek már használhatatlanok. Mondtam, azért hozza fel őket, kitisztítom. Hat abrosz, vastagon pörköltfoltokkal, mindennel. Először a hideg zsíroldó a textilre, az kimosni, utána a Klorox a paprika foltok eltüntetésére, aztán kimosni. Hát minden, csak nem környezetkímélő. De ez még érthető, mert hogy néz ki egy asztal, papírral leterítve. Na, de a papírszalvéta már régóta elfogadott a hétköznapokban! (Ez már csak vicc, de a környezetkímélés, és saját magam kímélése ott kezdődik, hogy márványlapos étkezőasztalom van, ha leeszik, csak letörlöm).
A kimért áru nem ördögtől való, ha van megfelelő számú kiszolgáló személyzet. Viszem a dobozkámat, leméri, kérek bele 5 dkg diót. Oké. De láttam már olyan fotókat, hogy igen, alul adagol, önkiszolgáló, és elképzelem, hogy kienged a tenyerébe pár szemet, megkóstolja, nem ízlik, és felül visszadobja, és én kész vagyok. Az belefér, hogy a paradicsomot végigtaperolják, bár az is idegesít, de hazaviszem, megmosom. Egy kiflit már nem lehet megmosni, és még egy csomó árut sem. Na, mindegy.

bobijub 2018.04.05. 17:30:11

nem vagyok harcias környezetvédő, de nagyon-nagyon igyekszem az összes általam ismerhető újrahasznosítási lehetőségben résztvenni, szelektív begyűjtőbe hurcolom amit lehet, és az otthoni újrafelhasználás sem idegen számomra. satöbbi-satöbbi.

dedede-de: a papírtörlő helyett textil nevű történet katasztrófális mértékben veti fel a higiénia kérdését. lehet sötétrefestetten mesélni arról, hogy micsoda pazarlás törölni egyet szilviával vagy akármelyik konkurrensével, aztán jól kidobni, de fessük le a másik helyzetet hasonló túlzásokkal: kiömlik a tea, törlünk egyet a lepedőmaradékkal. ügyetlenül szeleteljük a paradicsomot, uccuneki, kenjünk a rongyba a tea mellé egy kis paradicsomszaftot is, aztán szeleteljük a husit, mehet annak a leve is az újrahasznosíaatott lepedőcafatba. nyershusi, sülthusi egymás után. nem akarjuk berakni a mosogatóba a túl sok ételmaradékos tányért? egy törlés a teás-paradicsomos-husileves-kakaós újrahasznosított lepedőcafattal, satöbbi satöbbi. belegondolni is rossz, hogy micsoda rohadástenyészet.

hasonlóképpen a textilszalvétával: illetlenség arra emlékeztetni, hogy szánk széléről beletörölt kajás-nyálas keverék micsoda bacitenyészet? amit aztán a következő alkalommal, miután már jól kiérlelődtek benne a bacik, jól visszakenünk a szánkra?

brrrrr. fúj, rettenet.

ha már valaki annyira takarékos, akkor például használja az eldobható, egyszerhasználatos papírszalvétát kajálás után arra, hogy minél nagyobb mértékben ételmaradékmentesítse velük mosogatás előtt az edényeket. sőt, akár félre is teheti, ugyanerre a célra, mert ha mosogatás előtt használjuk a már koszos de még nem full teli szalvétát, akkor a higiénia egész máshogy értelmeződik.

na jó. igenis vannak olyan esetek, amikor megvan a létjogosultsága annak, hogy a papírtörlőpazarlást visszafogjuk némi lepedőcafathasználattal, de ezt sem szabad agyatlanul csinálni. összelistázva minden szempontot, lehet hogy kijön az, hogy a higiénia kedvéért végzett sűrű lepedőcafatmosás, a vegyszerhasználat elkerülése érdekében végzett gőzölősvasalózással kiegészítve több környezeti kárt okoz, mint bizonyos esetekben a laza papírtörlőhasználat.

azok a helyzetek, amikor igazán el lehet mondani, hogy a textilszalvéte micsoda elegáns dolog, általában azzal járnak együtt, hogy egy étkezés után mossák, vasalják őket. akkor meg már egyáltalán nem takarékosságról van szó, hanem csak az egyik pazarlást áttoljuk egy másikfélébe. aki annyira sajnálja a kidobott szalvéta papírját, az inkább öblítse le a a száját és a kezét, kevésbé undorító, mint a többszörhasznált szalvéta, és nincs papírpazarlás. meg se kell törölni, majd megszárad magától

na ja, igen, az üvegek mindenféle tárololóként való használata nemcsakhogy higiéniai aggály nélküli, hanem számos esetben egy jól kitisztított és rendesenzáródófedelű üveg sokkal higiénikusabb egy csomó egyéb elképzelhető megoldásnál.

a nagykiszerelésű vásárlás azért kétélű dolog, mert a valóban elérhető csomagolóanyagmegtakarítás egyrészt arányában elég kicsikécske, másrészt pedig vannak olyan dolgok, amiknél a nagytételű vásárlás által okozott pazarlási hajlandóság többe kerül, mint a kimutathatatlan mértékben megspórolt csomagolóanyag.

bobijub 2018.04.05. 17:38:08

@SHRV: figyelembe véve azt, hogy én általában nem rakok bele csomagolatlan húst csomagolatlan hagymával és csomagolatlan pékáruval, a tartós textilszatyor "ezerszeri" újrafelhasználhatósága teljesen más mértékben veti fel a higiéniai kérdéseket, mint a szalvéta és a konyhai tisztogatási célú törlőkendő mosás nélküli akár kétszeri használata. a kettőt összezagyválni nem bölcs dolog.

SHRV 2018.04.05. 18:43:48

Szerintem nem a papírhulladék a legnagyobb gond, inkább a nem vagy lassan lebomló műanyagok használata ész nélkül. Nem vagyok álszent, papírtörlőt és -szalvétát használunk, de pl a műanyagzacskókat szinte teljesen száműztem, helyette viszek magammal 2-3 befőttesüveget és abba teszem a rizst, bulgurt, lencsét, telfölt stb. Nyilván ez tescoban nem kivitelezhető, de piacon jól működik. A háztartási hulladékot is redukáltuk, mióta kialakítottuk a társasházzal közösen a komposztálót.