A B1 blog gasztro rovata



Ha nincs sok időnk, itt a dobálós pite

2018. április 14. - kation

Ez nem valami harci eszköz, hanem a mentő sütemény, ha elhavazódunk a húsvéti főzőcskézésben vagy akár a hétköznapokban, de mégis ennénk valami házi készítésű édességet. A bármilyen gyümölccsel elkészíthető tejes pite, amit most mutatok még heti egyszer egy három hónapos kisbaba mellett is belefér. És mivel valami kis gyümölcs mindig van otthon, és ez gyakran más, így unalmas sem lesz.pite5.jpg

Az ötlet onnan jött, hogy a mélyhűtőben készletkisöprést tartva rengeteg nyári szederre bukkantam. Ezért szedres pite lesz az alaprecept. De lehet benne bármilyen fagyasztott gyümölcs vagy gyümölcskeverék. Vagy lehet befőttel is készíteni, mint a meggy vagy szilva. És ne feledkezzünk meg a friss gyümölcsökről sem, azok is bátran bevethetőek.

Szükség lesz:

  • 10 dkg vajra
  • 5 dkg porcukorra
  • 18 dkg lisztre
  • 2 tojásra
  • 1 vaníliás cukorra
  • 1/2 csomag sütőporra
  • 1 kávéskanál vaníliaaromára
  • 40-50 dkg gyümölcsre (ez friss gyümölcsök esetében a magozott, hámozott mennyiség), jelen esetben szederre
  • 1,5 dl tejre
  • 1,5 evőkanál joghurtra vagy habtejszínre

Az elkészítés villámgyors: a vajat vízgőz felett (vagy mikróban) megolvasztjuk, elkeverjük a vaníliás és a porcukorral. Hozzáadjuk a vaníliaaromát és a két tojást, ismét habosra keverjük. Beletesszük a liszttel elkevert sütőport és összedolgozzuk a tésztát. A legvégén hozzáadjuk a joghurtot vagy tejszínt, és utána jöhet a tej. A 1,5 dl egy közelítő mennyiség: addig adagoljuk, hogy krémes, folyékony tésztát kapjunk. 

A tésztát öntsük egy sütőpapírral bélelt piteformába. Egyébként a szögletes forma is tökéletes a célnak, csak nem lesz olyan csinos a sütemény a végén. Rázzuk meg a formát, hogy egyenletesen terüljön el a tészta, majd szórjuk rá a gyümölcsöt.

Mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol középső rácson kb. 40 perc alatt készre sül. pite3.jpgÍnyencek friss gyümölccsel, tejszínhabbal, vaníliasodóval vagy fagyival is kínálhatják. Nálunk erre gyakran nincs idő, mert szemvillanás alatt elfogy. 

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr213784580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.