A B1 blog gasztro rovata



Végre itt a hagyma, amit öröm apróra vágni

2018. április 21. - kation

Meg nem tudnám mondani, mennyiszer sírtam már a konyhában. Na nem azért, mert olyan érzékeny típus lennék, csak a szemem nem bírja a hagymavágást. Hogy ez mennyire gyakori probléma, azt mutatja az is, hogy a "hagymavágás könnyek nélkül" kérdésre a google 584 találatot ad. De ha angolul írjuk be a kérdést, akkor több mint egymillió találat érkezik. A kismillió tipp és trükk helyett az USA-ban megszületett az igazi megoldás: egy új hagymafajta, a sunion. hagyma1.jpg

  • Ha például megmosom hideg vízzel a hagymát, mielőtt elkezdem szeletelni, akkor nem lesz ugyan sírás a vége, de a szemem még hosszú ideig égni fog.
  • Anyukám arra esküszik, hogy felteszi az olvasó szemüvegét, hogy jobban lásson, akárcsak a farkas a Piroska és a farkasból.
  • Na de, remélhetőleg hamarosan hozzánk is eljut a sunion

Kinézetre pont olyan, mint a klasszikus vöröshagyma. Csakhogy a nemesítés során bizonyos értelemben

kiiktatták belőle azt az illóanyagot,

ami a vöröshagyma szeletelésekor felszabadul és reakcióba lép a szemünkben lévő nedvességgel.

Egy kis konyhai kémia: ez a két anyag, a víz és az illékony molekulák kénes vegyületté válnak, ami irritálja a szemet, és már indul is a könnyezés. A fejlesztő cég, a Bayer ugyanis a tesztelések során bebizonyította, hogy míg a hagyományos hagymában, amíg tároljuk, egyre nő ennek az illékony vegyületnek a koncentrációja, addig a sunionban egyre csökken. Azaz mire kifejlett növény lesz belőle és a piacra kerül, addigra gyakorlatilag elillan. 

Hogy többé ne lábadjon könnybe a szemünk a tatárbifszteknek már a gondolatától is, azért a Bayer közel 30 évig dolgozott, kutatott, tesztelt. Alig várom, hogy kipróbálhassam. Mert bár a termesztő és a tesztelők is esküsznek, hogy az íze ugyanolyan, mint a hagyományos hagymáé, sőt még jobb is, azért én magam is megkóstolnám.

(Képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr4013819128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.