Meg nem tudnám mondani, mennyiszer sírtam már a konyhában. Na nem azért, mert olyan érzékeny típus lennék, csak a szemem nem bírja a hagymavágást. Hogy ez mennyire gyakori probléma, azt mutatja az is, hogy a "hagymavágás könnyek nélkül" kérdésre a google 584 találatot ad. De ha angolul írjuk be a kérdést, akkor több mint egymillió találat érkezik. A kismillió tipp és trükk helyett az USA-ban megszületett az igazi megoldás: egy új hagymafajta, a sunion.
- Ha például megmosom hideg vízzel a hagymát, mielőtt elkezdem szeletelni, akkor nem lesz ugyan sírás a vége, de a szemem még hosszú ideig égni fog.
- Anyukám arra esküszik, hogy felteszi az olvasó szemüvegét, hogy jobban lásson, akárcsak a farkas a Piroska és a farkasból.
- Na de, remélhetőleg hamarosan hozzánk is eljut a sunion.
Kinézetre pont olyan, mint a klasszikus vöröshagyma. Csakhogy a nemesítés során bizonyos értelemben
kiiktatták belőle azt az illóanyagot,
ami a vöröshagyma szeletelésekor felszabadul és reakcióba lép a szemünkben lévő nedvességgel.
Egy kis konyhai kémia: ez a két anyag, a víz és az illékony molekulák kénes vegyületté válnak, ami irritálja a szemet, és már indul is a könnyezés. A fejlesztő cég, a Bayer ugyanis a tesztelések során bebizonyította, hogy míg a hagyományos hagymában, amíg tároljuk, egyre nő ennek az illékony vegyületnek a koncentrációja, addig a sunionban egyre csökken. Azaz mire kifejlett növény lesz belőle és a piacra kerül, addigra gyakorlatilag elillan.
Hogy többé ne lábadjon könnybe a szemünk a tatárbifszteknek már a gondolatától is, azért a Bayer közel 30 évig dolgozott, kutatott, tesztelt. Alig várom, hogy kipróbálhassam. Mert bár a termesztő és a tesztelők is esküsznek, hogy az íze ugyanolyan, mint a hagyományos hagymáé, sőt még jobb is, azért én magam is megkóstolnám.
(Képek: Pinterest)