A B1 blog gasztro rovata



Az ananászos csirke 3+1 változata

2018. június 02. - kation

Abban abszolút egyetértünk a kanadai államfővel, hogy az ananász pizzára rakását be kellene tiltani. De egészen más a helyzet, hogy ha az ananász és a csirke párosára gondolunk.a4.jpg

Nézzünk néhány receptet az egyszerű és gyorstól az egészen izgalmasig.

A nulladik lépés a friss ananász megpucolása, amire alapvetően két módszer kínálkozik. Az egyik a héj szisztematikus eltávolítása először hosszában, majd keresztirányú vágásokkal a megmaradt héjdarabokat nyessük ki. A másik iskola szerint függőlegesen 4 darabba vágjuk az ananászt és akár függőleges csíkonként szeletelhetjük vagy akár a negyedet belülről kivágjuk a héjból. A második módszer gyorsabb, de több gyümölcshús megy kárba.a3.jpg1. Fogunk egy hőálló tálat, olívaolajjal meglocsoljuk és kisebb darab csirkemell szeleteket teszünk bele. Sózzuk, borsozzuk és néhány levél koriandert adunk hozzá. A mag nem jó, ezért ha nincs kéznél a koriander zöldje, akkor hagyjuk fűszer nélkül vagy fűszerezzük rozmaringgal. Majd jöhetnek az ananászdarabok, ezzel is összeforgatjuk a húst. Fóliázva megsütjük. Egyszerű ananászos sült csirkemell.

Kicsit pikánsabb, ha néhány kort fehérbort löttyintünk a tepsibe sütés előtt. Vagy ha BBQ-szószt teszünk rá. Vagy kevés sajttal is megszórhatjuk, ami akkor különösen látványos, ha a mellett szeleteljük és az ananászt is karikázzuk rá.

Köretnek a saláta is, rizs is jó választás.a5.jpg2. Ananásszal töltött csirkemell. Kisebb ananászkockákat teszünk a sózott, kevés citrommal megcsepegtetett, zsályalevelekkel megszórt csirkemellre és összegöngyöljük. Rögzítésnek használhatunk hústűt, fogpiszkálót vagy ízlés szerint akár baconba is göngyölhetjük, és hirtelen kisütjük a kis csomagokat. 

3. Játék a szavakkal: ananászba töltött csirke. Az ananász zöld végét levágjuk (ezt egyébként el lehet ültetni dísznövénynek), majd kettévágjuk és késsel kivájjuk belőle a gyümölcshúst úgy, hogy kb. 1-1,5 cm ananászt benne hagyunk a héjában. A kiszedett ananászt felkockázzuk, a csirkemellet is és kevés olívaolajon hirtelen sütjük. Pár perc után, amikor a csirke már fehér, öntünk hozzá szójaszószt, kevés ananászlevet, pár csepp citromlevet és 2 jégkockányi alaplevet. A szószba tehetünk 1-2 gerezd áttört fokhagymát még, illetve durvára tört kesudiót. Fedő alatt puhára pároljuk. Közben rizst főzünk. Amikor elkészült, akkor az ananász belébe kanalazunk rizst, a másik felébe pedig szószt. a1.jpg

+1 Itt a kinti sütögetések ideje, így érdemes grillre dobni néhány szelet ananászt is az előre bepácolt csirkemellekkel együtt. Az ananászt nem kell különösebben pácolni.  Viszont, ha nem hirtelen felindulásból döntünk az ananászos roston csirke mellett, akkor nyugodtan pihenhetnek az ananászkarikák is a hússal együtt a pácban. Ha nyársra tesszük, akkor egészen mutatós lesz a végeredmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1gasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr2714003134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.